söndag 31 juli 2011

som jag har längtat!

  Efter tiden när alla Echinacea purpurea börjar blomma! Jag har gått varje dag och tittat och suktat efter de första blommorna, föreställt mig hur fina dom kommer att bli i år igen och hur fjärilarna blir berusade av lycka. underbara underbara blomma!

"Magnus" 

 "White Swan" 

Magnus har jag fåt av pappa och förökat genom delning de senaste åren. White swan frösådde jag ifjol och iår blommar den så fint, så fint! 
Jag är fast, måste bara ha fler!

***

Konstrundan är över för i år och jag gick levande ur den även denna gång, och t.o.m. glad att Timo "tvingade" med mig. Några kritiska blickar av folk inom trädgårdsbranchen fick jag, men de var jag medveten om att det skulle komma och de va dem jag var mest rädd för. 
Försökte hela helgen intala mig själv att jag inte hade kunnat göra på något annat sätt denna gång, at det faktist är viktigare med min egen hälsa och maginvånarens liv står ändå på spel här. 
Jag tror faktist att jag blev lite modigare i mig själv och insåg tillslut att det räcker såhär. Jag behöver inte stressa sönder mig för vad andra ska tycka om min trädgård. 

***

i morgon, den 1.8 fyller lilla trollungen våran 4 år. 
Spännande spännande både för mor och son! ;)



fredag 29 juli 2011

Arbetshörnan


 Såhär ser min nya arbetshörna ut som vi håller på att fixa till. 
Timo snickrade ihop planteringsbänken redan tidigt i våras men det var lite jobb med att få dess plats fixad. Det var förut en stor kompostliknande hög här.
Timo kämpade i flera dagar med att förlänga dreneringsrör och fylla fast ett dike som var har bakom mellan tomterna. Sen sattes en ca 1,5m djup rotspärr ner för att försöka förhindra största delen av kirskålen och parksliden som grannen "odlar" i sin komposthög. Vi satte också marktäckduk under gruset för att underlätta lite ogräsrensning i framtiden.

Bara vi hinner och har ork ska det byggas ett plank som avskärmar mot grannen (bakom planteringsbordet) och mot komposten och verktygsförvaringen till vänster. Jag tror även att planteringsbänken ska få sig en omgång med svart färg till nästa vår. planket kommer också att vara svart enligt den nuvarande planen.

På denhär bilden ser man ännu inte grannens underbara kirskålsodling osv. men dagen efter att denna bild blev tagen var han där med sin djungelkniv och högg ner parksliden, som jag faktist tycker e riktigt fin (så länge den inte invaderar vår trädgård) så nu ser det ganska bedrövligt ut..
vilken tur att vi har ställt i ordning för planket så slipper jag bli ledsen över vad andra sysslar med.

kallbänkar borde jag också få rum med för alla frösådder..och och..ja ni vet hur det blir ;)

torsdag 28 juli 2011

plocka, plocka, äta




Vi hinner inte med, Rasmus och jag. Ärtor,ärtor överallt och det bara kommer fler och fler...

Och smultronen har vi gett upp med att hinna plocka alla mogna av, miljarder av röda små bär överallt så man blir alldeles vimmelkantig...

För att inte prata om vinbären som börjar vara mogna nu - ut och plocka så mycket man hinner och koka saft till vinterns kalla kvällar..

Underbara överflöd!

tisdag 26 juli 2011

Ni får ursäkta mig nu för min frånvaro från bloggen.
Jag har en så fruktansvärd ångest för tillfället. 
Jag kan som ni redan vet knappt rensa bort ett enda grässtrå för tillfället och det verkar bli sämre och sämre med den aktiviteten.
för tillfället är jag glad jag kan röra på mig några timmar per dag.

Trädgården ser ut därefter också, förstås. Ogräset hånskrattar åt mig varje gång jag går ut dit och det känns inge roligt alls, som om allt faller samman.
Jag skulle inte bry mig lika mycket om det inte vore för omständigheterna. Min man deltar i Konstrundan i år också, en finlandssvensk konsttillställning med öppna ataljéer runt om i svenskfinland. Timos ataljé är här hemma, omsluten av trädgården. Och för att göra det ännu värre så är Timo så stolt över vår trädgård så han i all iver i vintras (före vi visste att jag var gravid) skrev i beskrivningen över vad som finns hos oss även trädgården. Nu e de inte så att jag inte skulle ha tyckt att det var ganska kul egentligen att få ha lite extra folk i trädgården MEN jag vill inte visa upp detta förfall :( och det som tär på mig mest är att jag faktist inte har en enda chans att göra någonting åt eländet. 

"ta det med en nypa salt" fick jag höra för någon dag sedan. och det skulle jag kanske kunna göra, om jag inte skulle bry mig eller vara så pedantiskt lagd. Men trädgården är det enda jag egentligen är pedantisk med på riktigt och jag vill vara nöjd med den men nu kan jag inte vara det å då går det absolut inte att ta det lugnt. 

usch vilken ångest en sådan liten trivial sak kan ställa till med.  :(
Och jag vet att jag kommer att skämmas så fruktansvärt hela helgen, för varenda besökare och det river ett stort hål inom mig.


lördag 23 juli 2011

det finns inte ord..


..att beskriva det som inträffat i Norge under gårdagen.
sänder alla mina tankar till de sörjande och skadade.

torsdag 21 juli 2011

Öppna gårdar i Skata - rapport


I ena trädgården fanns en väldigt charmig ruin med vildvin klättrandes på den.
Hela ruinen är inte med på  bild eftersom trädgårdsmöblerna var av plast och skulle ha förstört hela bilden och markbeläggningen var inte heller något att hurra för. Men jag gillade ruinen!
Har själv suktat efter en rejäl ruin men inser att det inte skulle passa i våran omgivning. 




Gillade "klätterställningen" och funderar på att få in något liknande åt Rasmus hemma hos oss.


Gillade också denna spaljé men skulle gärna ha sett en riktig plantering med mångåriga klätterväxter till den. Och eftertsom jag e tokkär i armeringsmattor så måste det nog göras en rundad spaljé hemma hos oss också.. ;)

Mysigaste entrén under vandringen. Också fin trädgård (den jag gillade mest) men..


Skulle jag ha muskler av stål skulle jag frakta hem ett berg till oss. 
Denna trädgård var i bättre skick ifjol måste jag dock säga. 

***
Överlag var det lite svårt att hitta några guldkorn, därav bristen på bilder. 
Det kan också hända att jag har blivit grymt kritisk. 
Jag har alltid tyckt att mina föräldrar varit alltför kritiska när det gäller andras trädgårdar men inser nu att jag själv är på väääldigt bra väg att bli likadan. Jag vill se nytänkande och få ny inspiration. Inte se vanskötta trädgårdar där ogräset totalt har tagit över, då kan man lika bra hålla porten stängd :/

Men, överlag var det ändå roligt att få ströva omkring en eftermiddag med vännerna..och man vet aldrig, helt plötsligt kanske man får nya idéer när man har tänkt på saken en tid.




Öppna gårdar i Skata

Idag ordnas det öppna gårdar i stadsdelen Skata här i Jakobstad.
Start kl 14 - 18.00. Kartor lär finnas på plats och allting är gratis förstås.

Vi var ifjol också och det var riktitgt trevligt, fast några riktiga trädgårdspärlor fanns det inte ifjol direkt men man vet ju aldrig..de e nu bara mysigt att gå runt och få snoka med lov i hur det ser ut innanför alla de höga planken och portarna som man annars aldrig ser över..

Jag har ingen egen bild på hur Skata ser ut så jag lånade en härifrån.
Skata är den äldsta stadsdelen i Jakobstad med mysiga gator och jag förösker alltid kika innanför portarna.. ;)
Däremot ser jag inte skata som något speciellt (som stor del av jakobstadsborna verkar göra), det ser likadant ut i nästan hela Kristinestad. Kaskö är också väldigt likt uppbyggt och det finns sääkert massor med andra städer i Finland som har de gamala stadsdelarna kvar..Åbo t.ex.

Nåväl.. nu ska jag börja bege mig mot stan! Och i år ska jag inte glömma kameran! ;)

onsdag 20 juli 2011

Bildkavalkad

Vi var på resa till östra Finland torsdag-söndag. 
Främst för att fira Timos faster Liisa som fyllde 70 år
och hade hyrt en turistbåt under eftermiddagen 
som körde runt oss på vackra Saimen 
med start från Lappeenranta.
Jag hann inte ta så många foton av naturen där eftersom det åts middag och tårta! 

men detta kort tycker jag blev fint.




Vi sov alla nätter vid våran villa i Sulkava (i Savolax), fiskade, badade och värmde oss i bastun.
Lördag kväll efter att vi kommit tillbaka från Lappeenranta tog vi en sista 
roddtur före läggdags. Vindstilla och med dimman som smög sig in och trollband hela sjön. 
Det var en alldeles ljuvligt vacker sen kväll! 











De va den resan.
Nu är vi hemma och försöker komma igång med rutinerna igen. 
Timos semester är slut och Rasmus har börjat nytt dagis igen i väntan på att dagmamman ska komma tillbaka från sin semester.
Själv vilar jag mest och gillar inte läget!
Försökte mig på att rensa en relativt stor rabatt i förrgår och det straffade sig direkt med smärtor lite varstans, speciellt i magen då. Så nu knipsar jag mest bort överblommat och försöker vänja mig vid tanken att jag onte kommer att få så mycket annat gjort för tillfället. De e väl bara att försöka anpassa sig, för trädgården är nog inte det viktigaste nu hur mycket jag än längtar efter att få gräva och fixa. 



tisdag 12 juli 2011

favorit sommarblomman är...


 BLOMSTERTOBAK!
 här av frösorten "perfume trinity" som jag har förkultiverat. 



söndag 10 juli 2011

Kaukasuskrage


Jag fick ifjol tre små plantor kaukasuskrage av mina föräldrar. De hade köpt den på en växtresa till nordnorge för några år sedan.
I fjol blommade den väldigt sparsamt med några få blommor men i år har det bildast en tät stor tuva och den blommar verkligen rikligt! 
Jag har den på ett väldigt väldrenerat ställe i örtagården och den verkar stormtrivas där! 




Kaukasuskrage - Tanacetum demertii
höjd: 25-40cm
blommningstid: juli-september
växtplats: soligt och väldrenerat
Införd till Norge från kaukasus av Stig Lundmo.


lördag 9 juli 2011

solsken blev till åskoväder


Vaknade till strålande sol i morse. 
Fjärilarna och humlorna flög febrilt runt och sökte nektar..
tryckande värme var det även i morse.

Helt plötsligt drog mörka moln in och kort därefter började det mullra och regnet öste ned.
Ett tag slog flera blixtar ned några hundra meter från vårat hus och hela huset skakade litegrann.
Jag gillar regn, men inte direkt ösregn för så många höga perenner vinkar omkull då, men det har iaf blivit ordentligt vattnat efter dagens regnande dock valde naturen lite fel tidpunkt att regna. Vi har nämligen spikat fast spikreglar på en vägg idag och det finns faktist mysigare saker att göra än stå i ösregn och få sågspån fastklibbat över hela kroppen.

Jag fick också äntligen ett nytt stöd åt en av våra stora röda vinbärsbuskar gjort idag. Det gamla stödet som förra ägarna hade gjort gick helt sönder i vintras och jag trodde att kanske busken skulle klara sig utan stöd, vilket den absolut inte gjorde! 
Efter kämpandet med att få stödet på plats i en regnvåt buske och ösregnet tyckte jag faktist att det började räcka med bravaderna för idag.. ;)

I morgon ska vi börja spika fast brädbeslåningen på väggen vilket jag inte ser fram emot alls. Ännu mera räknande och funderande och mitt humör sjunker bara av tanken..men, det ska göras och de e jag som vill ha uterummet så de e bara att försöka behärska sig och snällt spika fast brädorna.


fredag 8 juli 2011

Underbara


 Ligularia dentata "desdemona" & Stachys byzantina

onsdag 6 juli 2011

idag...


Vi fixar lite runt örtagården för tillfället. här är den gamla delen som har fått nytt golv och snyggast till lite ("tyvärr" har det varit riktigt soligt hos oss idag så färgerna är lite felvridna). Sen har vi grävt en lång rabatt till, ca 10m skulle jag gissa såhär rakt av att den blev, där ska också örter få plats och några efterlängtade pioner bara jag hittar de perfekt för ändamålet!
Exakt 50kvm med marktäckduk har gått åt i vårat gång-projket och lika mycket grus då förstås..Timo har verkligen jobbat fysiskt de senaste dagarna, själv har jag mest kommenderat ;) haha, nä men jag har nog också jobbat men inga tunga arbeten förstås.

***


Vi har inte så många vitblommande växter hos oss (ännu),
men denna Campanula var. macrantha "Alba" grävde jag upp i vårast på gården där min bror och hans sambo renoverar hus. Den är riktigt rent vit och väldigt vacker!
Rasmus´s sockerärter är också fina med sin gröna ådring, fast jag läängtar tills det börjar komma ärtskidor..mums!

***

Loppisracet var för övrigt riktigt kul men aningen stressigt. 
Vi tar nya tag i morgon kväll! ;)

Loppisrace!



Ikväll och kanske även i morgon kväll, tar vi paus från grävandet, ränsandet 
och uterummsbyggandet och beger oss mot Purmo för att kolla in och 
förhoppningsvis fynda fin-fina saker på loppisracet!
Mera info om Loppisracet fås här.


söndag 3 juli 2011

Jag ränsar och ränsar och ränsar för tillfället, ja och målar 5 brädor varje dag för 
några mera ryms inte på torkställingen.. ;)
Fick för mig att påbörja en ny rabatt till örtagården idag också så jag har halva grävd och 
Timo har skottat dit 5 skottkärror kompostjord. 
De e mycke på gång nu...and I like it!


Rosorna har satt igång att blomma för fullt nu också..och förstås har jag tappat bort namnlapparna..
jaa..och här e rosen bara i knopp ännu, den e riktigt ljusrosa när den slår ut och fylld.

***

Nu ska vi gå ut och sätta marktäckduk på ca 30kvm där timo har jämnat ut marken idag. Imorgon ska vi hämta en bilkärra sand/grus och sen ska planteringsbordet och alla frösådder och "extra" växter få flytta dit.

Jep, ut och jobba lite till!

Hoppas alla haft en bra trädgårdssöndag!

fredag 1 juli 2011

jag bara måste..


Visa lite bilder från midsommar som vi spenderade hos mina föräldrar.
En kväll gick vi ned till deras damm för att fiska lite forell..



Och Rasmus fick 3 stycken foreller på rekordtiden 15 minuter!
Själv drog jag upp två och Timo en (för Timo var den som tog av fiskarna av kroken och satte på ny mask.)
Rasmus var väldigt stolt över sin fångst! :)

***

Idag har vi ägnat åt oss att försöka räkna ut hur många löpmeter virke vi behöver till husfasaden som Timo rev här om dagen, köpt en hel bunt med brädor och jag har börjat måla dem. Eftersom de har lovat regn i några dagar nu och det regnar för tillfället så målar jag brädorna under tak. Det är absolut enklast för mig att måla dem före de är fastspikade också för jag gillar inte att måla uppåt och nu har jag en skön arbetsställning.

Jag hoppas att inte hela morgondagen regnar bort för jag har många små projekt som borde göras klara i morgon..hoppas hoppas att det iallafall blir uppehåll halva dagen..

Ha en trevlig helg!