tisdag 28 oktober 2014

"Borge"

Tänkte presentera en av mina absoluta favoritväxter; gentiana sino-ornata "borge" 
 Hon har blommat i över en månad nu och är ännu hur vacker som helst trots att vi har haft temperaturer ner mot -12grader här. 
Blåaste blå och så otroligt vacker. 


Denna planta fick jag av kjell dragland i fjol på sensommaren och jag är så glad att hon har växt till sig så bra under en säsong! Nästa år ska jag försöka hinna ta sticklingar. 

 

måndag 27 oktober 2014

Entrérabatten

Vår entrérabatt har sett ut som ett övergivet misskött kirskålshelvete i många år. 
För ett år sedan började jag rensa kirskål, åkerfräken, nässlor och vildhallon. En minigrävare grävde bort den gamla risiga hagtornshäcken upp mot vägen och roskade ut alla kirskålsrötter över hela området igen så jag fick sätta några veckor i april på att rensa hela området igen. 


Under påsken grundgödslade jag hela alltihopa och gjorde formen till rabatterna. Timo hjälpte till att hämta och bära stenar. 
Vi hade hämtat en stor ginnalalönn från mina föräldrar i Övermark (150km söderut) och kastade på samma gång på en extra mindre ginnalalönn som blev planterad här. 
Äppelträdet är enda som lämnades kvar och vildrosen flyttades lite eftersom den ändå skulle grävas upp för att få bort all kirskål rensad. 


Sen var det bara att börja plantera!
Kärleksört, iris, Strandiris, blå bolltistel, röd rudbeckia, sibirisk nepeta, revsuga, rödbladiga groblad, klippstånds och en hel massa andra. 
Jag har tyvärr i ga bilder från det eftersom min son stoppade min iPhone i mikron då så alla bilderna grillades med telefonen. 
 Men såhär blev det och bilderna är från sensommaren och hösten. 
Jag hade tänkt plantera massor med vårlökar här nu i höst också men det blev bara 800 crocus för vi håller på att sanera vårt vatten och mögelskadade hus så tiden räcker inte riktigt till. 
 VEfter att jag hade detta område klart började jag rensa kirskålsmattsn bakom huset..dubbla storleken detta. Och fick det klart planterat och allt för två veckor sedan. Det fattas lite större stenar ännu men de tar vi till våren (för nu minns jag inte var jag grävt ner alla 1500 lökar). Det är i norrläge och har endast sol några timmar från morgonen så det blev mera ett woodland. Men det tar vi senare. Jag är lite utan bilder efter mikro-incidenten. ;) 

Ha en skön start på veckan!

Jag tänkte försöka hinna plantera vitlöken före det fryser på igen. Och bygga upp ett helt kök.. 

fredag 24 oktober 2014

Sommaren som gick och hösten som snart är över

Hej på er! 
Jag är tom på ord. 
Har varit det en längre tid nu så därför har jag inte bloggar alls. 

Tänkte visa lite bilder från sommaren som gick. Så underbar den var! Vi hade de så skönt jag och barnen. Synd att maken jobbade mest hela sommaren bara. Nu har han nytt jobb på en skola så vi ser framemot nästa sommar TILLSAMMANS! 


Vi byggde en stor soffa och jag flätade videstaketet tidigt under våren.
Vi hann spela många omgångar luffarschack och mysa mycket i soffansom blev en favoritplats efter att jag sydde kuddar och dynor till den också. 

Syrenerna blommade, juni var iskall och fågelbadet putsades flitigt och noggrant ofta. 


Det var grönt och skönt...Sandlådan användes flitigt varje dag.. 

 
Barnen tillverkade ett insektshotell som sattes upp på lekstugeväggen.Rabatten framför lekområden exploderade i grönska! 

Samma rabatt med monsterhostorna.


Vi köpte guldfiskar och plockade smultron. 


Ronja utforskade världen dag för dag.. 


Den kaukasiska kragen blommade fantastiskt i år och meditationsbänken användes flitigt


Jag är så glad att jag vågade riva gamla skruttiga växthuset och ta bort min första rabatt för att bygga träterass och soffan! Jag äskart! 


Revsuga och alunrot. Två av favoriterna. 


En del av trädgården.. 

 
Badkaret användes på tok för lite i sommar. Nästa sommar ska jag bada ofta! Och fläta ett pilstaket där så inte grannen ser mig alls.. 


Luktärterna blommade och doftade ända tills frosten tog dem och vi fick bra skörd från köksträdgården och örtagården.


Sen byggde vi en ny liten damm.. 


Välkomnade hösten och planterade några tusen lökar..