fredag 30 januari 2015

Blommig fredag - vitt

Jag har egentligen inte så många vita växter i min trädgård men några hittade jag bilder på ändå.
Jag ska nog försöka dokumentera mina växter på bild bättre i sommar för jag har ju måga vitbrokiga bladväxter och buskar.





För mer inspiration om vitt i trädgården, besök bland rosor och bladlöss 

Trevlig helg! 



Jag skulle ju bara!!


Tänkte bara kika in i trädgårdsbutiken och kolla vad de hade där..sådär för att fördriva tiden lite. 

Men faktum var att jag verkligen behöver allt dethär! Klart jag gör! De borde nog mannen min förstå också ;) 



torsdag 29 januari 2015

Lite för snabbt

Jag beställde frön från en engelsk firma som heter seedaholic i år. Bra priser, låg frakt och bra utbud hade de.
Att grobarheten sen också visade sig vara bra är ju inget minus direkt!
Jag kommer absolut att beställa därifrån igen.

Jag sådde lite perenner med lång utvecklingstid 7.1 & 11.1.
De föesta hade 30-90 dygn före de ens gror, några lite längre och en envis en upp till två år.  De flesta skulle köldbehandlas också så nu var jag glad vi hade köpt dubbla kylskåp. 

Nu har däremot fyra av 10 sorter grott redan och jag blir lite stressad över om det kommer att hinna bli dåliga plantor före maj. Jag hade inte riktigt räknat med så snabb grotid. Det är då flera av de sorter jag i flera år beställt från andra firmor och på alla världens vis försökt få att gro utan resultat. Nu har just de sorterna grott. Verkligen stor skillnad på frökvaliteten!


Denna geranium pratenses "purple haze" har dock bara två av tio frön grott men jag flyttade ut dem ur kylskåpet nu i väntan på att de två som tittat upp ska växa till sig lite så de går att skola om. Har inga fler sen grott vid omskolningen åker de in i kylskåpet igen. 


Varje år försöker jag att dokumentera allt jag sår och planterar. Det brukar bli lite slarv i slutet av säsongen men jag blir bättre och bättre att hålla ordning märker jag.. Kan det ha något att göra med åldern? Haha! 


Att förfriska minnet i förkultiveringstider är alltid bra. 
Jag gillar speciellt Ulla Hasselmarks Fröbok och lusläser den om och om igen. 

Hos oss har vi haft plusgrader i över ett dygn nu och det regnar och smälter med fart. Vägarna är glashala och det är inget kul väder att vara utomhus med två småbarn direkt. Nu hoppas jag verkligen att det inte kommer någon köldperiod igen men februari brukar vara lömsk. 




söndag 25 januari 2015

drömmer

Idag har jag planerat drivhus/växthus i mitt huvud, tittat på bilder och diskuterat det med mina föräldrar som skulle kolla om de har tillräckligt med gamla glasfönster så det räcker till ändamålet. härligt!
bara ryggen håller ska jag börja gräva åt grunden direkt tjälen släpper.

Mitt blivande planteringsskjul hoppas jag kunna städa ur och fixa till så snart som möjligt. oj vad jag längtar! och oj vad jag hoppas att min rygg orkar.

planerna snurrar i mitt huvud dag som natt nu snart. frösådderna har börjat gro men det dröjer ännu länge till omskolning av perennerna som växer långsamt men snart är det dags för de första grönsakerna att åka ned i jorden. blekselleri är först ut hos oss.
så då får jag planera grönsaksland och örtagården förstås också.

men just idag drömmer jag om att kunna smyga runt dammen och kolla in guldfiskarna och smygkika på vad barnen pysslar med..
skulle väldigt gärna sitta i eftermiddagssolen och dricka en kopp te i en av stolarna som ni ser på bilden också.



ha en fortsatt skön söndagskväll!

fredag 23 januari 2015

Favoriten bland perenner

Veckans tema i blommig fredag hos Bland rosor & bladlöss är favorit perenn.
För mig är valet väldigt lätt. Jag gillar två lite extra mycket. Lungört och revsuga. För några år sedan skulle jag sagt lungört tvärt om någon frågat vilken min favorit är. Idag väljer jag revsuga. Ajuga reptans. Den har verkligen kommit att bli en stor favorit hemma hos oss. 

Jag fick från början tre små plantor av mina föräldrar och har sen dess delat och flyttat runt mina revsugir över hela trädgården. Jag älskar dem! 
De är så tacksamma, täcker marken bra och är en förträfflig kombination till de flesta andra växter i min trädgård. Jag skulle aldrig vilja vara utan dem och jag har alltid flera sticklingsfack med nya små plantor på lager. 

Oftast är de gröna under våren för att sommartid skifta och bli mörkare och mörkare i bladen tills de till slut under hösten bli riktigt mustigt mörka. 


Här vid gungan, planterades de tre första plantorna. 


Verkligen en favorit!
och testa ha den i kruka! den väller snabbt över kanterna och wow! Det gillar jag!


torsdag 22 januari 2015

Januari - evig vinter?

Det är samma sak varje år. I mitten av januari blir jag otroligt rastlös och får svårt att sova, lätt irriterad och vet inte riktigt hur jag ska stå ut. Jag får grym trädgårdsabstinens och längtan efter doften av jord, trädgården, våren blir så stor att jag inte vet vart jag ska ta vägen! 

I år är det värre än på länge. Kan bero på att jag har barnen runt mig nästan all vaken tid och därmed ingen chans att ens sätta mig ner och drömma mig bort med en trädgårdsbok. Mina famntroll är snabbt upp i famnen om jag sätter mig ner. Mysigt så men abstinensen börjar bli påträngande nu. 

Så.. Litet kollage av vårblommor Pch en önskan om en fortsatt trevlig kväll. 



onsdag 21 januari 2015

tillbakablick och vårlängtan


 
 
 Gokväll i trädgårdsvärlden!
I några kvällar har jag suttit och gått igenom flera tusentals fotografier som blivit tagna genom åren i hopp om att hitta några bilder på vår gård hur den såg ut när vi just hade flyttat hit. Tyvärr verkar det inte finnas en endaste en.

Här ovan är två bilder från 2011 och två från 2014.
Lite annat än att sköta barn verkar jag ju ändå ha gjort ;)

Bilderna nere visar våren 2014, våren 2011 och våren 2009.





Åh vad jag L-Ä-N-G-T-A-R efter våren nu!
känns som om tiden fram till att jag kan lägga igång frökultiveringen på riktigt är så lång och slutet av mars känns så avlägset.
Jag borde kanske försöka jobba upp lite ålderskris så blir det säkert 24 mars snabbt. Jag fyller nämligen 30 då. Tycker det istället känns riktigt skönt att bli 30, ingen noja alls här fast in man verkar försöka noja upp mig haha!

Jag hoppas ju förstås att vintern har varit snäll mot växterna och att inte förstörelsen är alltför stor när snön slutligen smälter och tjälen släpper. Timjan ska jag åtminstone så i mängder i vinter igen för de fryser nästan alltid bort helt hos oss.
Men förväntningarna på hur mitt nyanlagda woodland och entrén kommer att se ut till våren är stora. likaså resten av trädgården förstås.. alltid lika spännande när livet återvänder.

Vad gör ni för att inte förgås av trädgårdslängtan nu mitt i vintern?



tisdag 20 januari 2015

Mera planer

Vi fick lite kallare igen, minus 15 grader. Så nu lär vi ha djupare tjäle också eftersom så mycket snö hann smälta och vi fick ett tjockt lager med is överallt. Känns plötsligt som om det kommer ta länge före det blir vår. 

Men jag fortsätter drömma om trädgården.. 

Jag har i många år velat bygga en pergola  längsmed uthuset och bara tiden, orken och inspirationen (och pengarna) räcker till skulle jag vilja bygga en i år. Eller nästa år. De e en dröm som jag hoppas blir sann. 

Såhär ser det ungefär ut nu. 


Tänk er en svart pergola i trä längsmed hela långsidan. 
Vildvin som klättrar och hänger ner som gröna gardiner i den och en liten sittgrupp utanför mitt blivande planteringsskjul som blir vid de svarta dubbeldörrarna. Funderar även på att  byta till ett sirligt fönster och en enkel gammal dörr med glas där.. 

Sen vill jag ju gärna ha ett litet växthus för att kunna driva upp fröplantor och sticklingar i.. 
Ska nog vara extra snäll med mannen min nu före jag presenterar alla mina drömmar ;) 


fredag 16 januari 2015

Blommig fredag - årets trädgårdsplaner.

I år har jag inte riktigt planerna klara ännu. Det känns mera som om det kommer att bli ett lugnare år. Haha jaja!

Men jag har i tankarna börjat ställa in mig på att flytta örtagården eftersom träd växer upp och lägen ändras. Det börjar vara lite väl skuggigt på örtagårdens plats nu och äldsta delen av köksträdgården måste förnyas i år så jag tänkte flytta Hela örtagården dit istället. 
 





Sen vill jag få mitt woodland klart. Det är egentligen inte så mycket kvar. Lite fler växter ska ner i jorden, humle planteras längsmed hela husväggen och linor fästas åt dem samt stenar släpas dit. En bro ska byggas också..och kirskålen rensas bort om den bara vågar visa sig. 

Samma sak med entrén/ framsidan av huset. Några större stenar till..några plantor och kirskålen jagas om den visar sig. 



Sen tänkte jag röja ur gamla kallgaraget i uthuset och fixa det till ett planteringsskjul/trädgårdspysselrum. Det kommer att bli suveränt och just vad jag behöver! 

bild lånad från nätet.
bild lånad från nätet 
Ett utekök står också på vill-ha listan men vi får se om tiden och lusten räcker till.

Nåt i denhär stilen vill vi fixa; 
bild lånad från nätet

Men mest av allt vill jag i år njuta och upptäcka trädgården med barnen. Grilla marshmallows och sova varma sommarnätter i uterummet. 
Ligga under äppelträdsblom och lyssna på humlorna.

För före inlägg om årets trädgårdsplaner klicka dig vidare HIT

Ha en fortsatt trevlig fredagskväll!


Drömmer

Jag drömmer om våren.
Speciellt idag när det töar och droppar vatten av taken och luften känns sådär härligt vårig!

Tänk att få känna doften av nyupptinad jord, se på yrvakna humlor och bin som söker sig till de tidigaste blommorna och bara känna livet återvända!


Åh vad jag längtar! 

Men sen så hoppas jag ju ändå förstås att snön stannar kvar en stund till, åtminstone till början av mars. 
För hellre ett tjockt täcke med snö som skyddar växterna när kylan igen slår till än barfrost. Jag vågar inte tro att vi ska klara oss utan några veckor med helvetisk kyla ner till -32 ännu. Skulle ju vara härligt att slippa det en vinter men jag tvivlar. 

Men idag drömmer jag om våren och ställer i ordning förkultiveringsborden så att jag kan börja så på riktigt senare och så de som behöver lampa nu får sin lampa. 



torsdag 15 januari 2015

Familjehörnan.

Den del som gjorts om flest gånger sen vi flyttade hit är nog terassen.
2008 dränerade vi under terassen och satte nya, blandat med de gamla plattorna och förstorade terassen en aning. 
Här var alltså ett tiotal betongplattor färdigt när vi köpte hus och trädgård. 
Och vårt söta lilla plastväxthus där vi massproducerade basilika och chili de första åren. 
Bredvid växte frösådda svartvinbärsbuskar som inte gav någon skörd, några krusbär och röda vinbär. Och kirskål. I massor. 
Ja och en rabarber intrasslad i kirskålen var också där.
Men det var mysigt och vår lilla familj trivdes bra där och mitt då nyvakna trädgårdsintresse väcktes till liv igen. 


Men tiderna ändras och så också behoven. 
Bärbuskarna rykte ganska snabbt, alla förutom en gigantisk rödvinbär och istället blev där en liten gång och rabatter. 
Men det kändes ofta för trångt ändå fast det blev lite bättre med de förändringarna. 


En kväll i september tror jag det var, 2012 blev jag trött på växthuset som höll på att murkna sönder och makens chili som han aldrig vattnade. Så jag rev det. 
Sen kom vintern emot..

2013 grävde timo och jag upp ett träskelett som vi hittade under växthuset, jag rensade kirskål och kvickrot och flyttade bort alla perenner och vinbärsbusken gav jag till grannen. 




Och länge tog det, höggravid som jag var..


Eftersom vi höll på att planera en damm så var vi tvungna att få detta klart först för där vi grävde dammen hade det varit grusväg i över 60 år så vi flyttade helt enkelt mycket av gruset hit för att få en bra grund till den blivande träterassen. 
Sen var det bara att börja bygga. (och mitt i allt kom lilla Ronja till världen).

Timo tog hand om nyfödda Ronja en lördag medan jag och mina två hjälpredor skruvade ihop terassen. 



Sen pausade vi lite med terassbygget resten av sommaren. Dammen gjorde vi däremot klar efteråt.
men..
Vår-vintern 2014 hade vi ingen snö så då passade jag på att fläta ihop ett videstaket i armeringsmattorna som vi hade satt upp som skydd så att inte barnen ska slippa till bäcken som är strax bakom. Vill ju inte att de ska drunkna heller plus att grannen förvarar sina blåa plasttunnor och annat skräp just bakom staketet vårt och det ville jag inte heller sitta och titta på. 


Sen byggde Timo och jag en stor soffa av några lastpallar som grund och Timo oljade den i svart. Jag sydde några stora dynor och madrasser också så vi fick det mjukt och skönt. 




Vi passade också på att flytta hit en ginnalalönn på 5m från mina föräldrar (156km bort) den våren som ska skapa lite skugga här. Det blev ganska mycket vattnande då sommaren var så varm men absolut värt det.


Bakom terassen men framför staketet har jag planterat 7 olika syrener samt en schersmin.

Min pappa sågade några stubbar i skogen samma vår åt barnen där de kan spela luffarschack och fika. 

På betongtetassen har vi matbordet och ingången till vårt uterum. Tyvärr hittar jag inga bilder av det sommartid just nu men jag tänkte visa det sen i sommar.  
Här är det tidig vår och vi grillar. 



Detta har verkligen blivit en av favoritplatserna där hela familjen kan ligga och ha det skönt. 
Och grilla nån marshmallow mellan varven. 
yep, jag gillar denna plats! 

En sådan familjehörna har vi.

och första fröplantorna har grott! på med lampan!

Ha en skön kväll alla gröna själar!



lördag 10 januari 2015

Frösåddsplanering

PHar ni börjat fröså eller planera för kommande säsongs frösådder ännu?
Jag frösådde lite perenner 7.1 som ska stratifieras och igår anlände beställningen från seedaholic med en bunt perenner och luktärter. Vissa av dem ska snart sås men först lite arkivering och planering inför kommande säsong. Kul! 




Jag skriver alltid in allt jag sår i min trädgårdsbok. Frösåddssidorna är fulla för flera år sen men jag fyller andra blad med dem nu. Dokumentering är nödvändigt tycker åtminstone jag. Så bra att se vad som fungerade och vad dom inte gick. Att få testat när det just hos oss är bästa tiden för förkultiveringen osv. 


Oj vad jag längtar till mitten sv februari när förkultiveringen är i full gång! Ännu måste jag hejda mig lite. Men drömma är också bra och att låta idéerna mogna. 

Ha en skön lördagskväll! 

torsdag 8 januari 2015

mitt i vintern men vårkänslorna bråkar

Hejsan!
Länge sedan sist nu igen.
Jag får så dåligt samvete när jag inte uppdaterar något alls här på bloggen och då är det lika bra att pausa. För det ska ju inte kännas som ett tvång.

Men nu, just ikväll, fick jag ett behov av att styla o bloggen lite, skriva några rader och kanske, kanske håller skrivarlusten i sig.

bilden är tagen för några veckor sedan då vi ännu bara hade pudersnö.
Här i jakobstad har vi vitaste vintern på många år.
Det är otroligt vackert men allt har som känt två sidor.
Det kommer så mycket snö när det kommer ner här, över helgen ca 35cm på ett dygn. blötsnö. tung.
vet ni vad den gör med buskar och träd? portaler och spaljeer?
inge kul kan jag tala om.
allt vinkar omkull av tyngden, kvistar flks upp och träd böjer sig av tyngden.
portaler trycks ihop och spaljeer böjs krokiga och i värsta fall vinkar de omkull.


Hos oss har inte förstörelsen varit så stor.
en syren bröts sönder litegran och några buskar ser lite kvaddade ut.
portaler har däremot blivit lite vinda och spaljeer likaså men ändå inte så förstörda som de skulle blivit om jag inte hade räddat dem.
Jag skakar förstås ur mina träd och buskar.men när snön kommer över natten och jag inte hinner ut före förstörelsen är ett faktum, då blir jag lite ledsen.


Men..

mot våren går vi, sakta men säkert! och runt 10-11 april brukar första krokusen blomma här hos oss. som jag längtar!
men först ska jag förkultivera massor av små frön. driva upp drömmar och förälska mig i doften av jord åter igen.
första fröna är redan i jorden, vintersådder förstås av perenner. men oj så härligt det känns!




Jag är också igång med planerna på att flytta och bygga en ny örtagård. närmare matplatsen och uterummet, så det är nära att knipsa av de örter vi vill äta till frukosten eller att lägga på grillköttet.
Det finns bara en sak som kan komma i vägen för mina storslagna örtagårdsplaner och det är min rygg. Den mår inte så bra och har inte gjort det på länge. någon gång i mitt blivande woodlands grävande, just bakom äppelträdet, knäckte den till fjol vårast och har inte varit sig lik sen dess. dubbla diskbråck misstänker fysiatrikern men vägrar lägga mig i magnetröntgen så jag vet ju inte. men jag hoppas på att kunna fixa lite till våren ändå. Att ta hand om min rygg är ändå prio ett för utan den kommer jag aldrig att kunna uppnå min dröm att någon gång bli trädgårdsmästare.