tisdag 29 oktober 2013

trädgårdsutmaning

Karolina utmanade mig med dessa frågor som jag nu med två små barn i famnen har försökt att svara på ;) 


1. Ge oss 5 vackraste trädgårdsbilder. De får vara från hela trådgården eller bilder på växter.
Vår, sommar, höst eller vinter.

Vår nyanlagda damm! Jag är mer än nöjd! 


Köksträdgården. 
Här testar jag men också mina barn, nya, roliga grönsaker. Odlar monsterpumpor och ärtor, massa olika sallater, morötter, selleri, mangold, spenat, kummin, gräslök.. Ja listan kan göras lång! Och detta är trädgårdslive när det är som bäst - när små barnhänder gräver och planterar, vattnar och förundras! 


Örtagården. 
Min favoritplats. 
Här får jag sitta osynlig från omvärlden, stryka händerna genom örterna med humöesurr och fjärilsvingar runtom. 

Och eko-terassen som timo har döpt den till. Dit eftermiddagssolen sträcker sina strålar. Där vi kan sitta i skuggan gassande sommardagar. Lyssna på vattnets porlande och se barnen leka. Ta ett svalkande bad i gjutjärnsbakaret och sänka takten. Njuta. 


2. Odlar du skönhet eller nytta?
Både och.
Jag älskar att gå ut barfota i daggigt gräs en tidig sommarmorgon för att plocka persilja, dill, basilika och olika sallater till frukosten.. att kika om någon tomat mognat, plocka med en gurka in..ta en sväng via örtagården för att dra fingrarna genom väldoftande örter..äta några smultron och krusbär påvägen in..för att helt plötsligt höra barnafötter som kommer för att hämta in mig när jag glömt bort varför jag gick ut..frukosten ja.
Men perenner - de e grejer de! skönhet är också viktigt! Men då har jag också blandat ihop både skönhet med nytta. inga traditionella grönsaksland här inte.


3. Varifrån hittar du inspiration till din trädgård?
Tidningar bläddrar jag i nästan dagligen men böcker är ändå bättre! Jag har lusläst så otroligt många trädgårdsböcker så jag blir riktigt snurrig. Sen använder jag internet.. bloggar, instagram och förstås så googlar jag.
Gillar också väldigt mycket att besöka andras trädgårdar och att gå i parker, botaniska eller liknande..kika in i andras trädgårdar på promenaden.. Kollar jag på film med maken håller jag alltid ögonen öppna efter trädgårdsinspiration fast det skulle vara skräckfilm vi ser på - man vet aldrig varifrån snilleblixtarna kommer!


4. Bästa Trädgårdsboken?Oj, svår fråga!
Men jag gillar verkligen Hannu Sarenströms böcker, Lundens skugga läser jag för tillfället. Lexikon gillar jag också.. nä svårt att välja men Hannu har inspirerat mig mycket!

5. Om du vore en växt -vad skulle du vara?
Ett äppelträd! 

6. Proffs eller amatör? Var har du fått din trädgårds kunskap?
Amatör. Men trädgårdsintresset går långt tillbaka. jag har odlat grönsaker sen barnsben.. grävt dammar i lundar, "stulit" pappas växter och planterat runt mina små vattendrag. Lärde mig massproducera sticklingar runt 6-7 års åldern om inte tidigare, planterade om, krukade, grävde, delade, rensade..svor.Växte alltså upp på en plantskola med två trädgårdsgalna föräldrar. Vart vi än for på semester eller utflykt så besökte vi andra plantskolor ocg trädgårdar - och som tonåring avskydde jag det och skulle helst gått under jorden. Nu gör jag likadant och äldsta sonen stundom suckar stundom fasineras ;)
Så jag har mycket i bakfickan och mycket har jag läst mig till själv.

7.Bästa trädgårds tipset?Våga testa det du drömmer om. Följ inte andras normer och läs! lär dig om växterna..sätt dig in i deras historia och deras livsvillkor. Och gör alltid ordentliga grundarbeten med jorden! 

8. Hur ser din dröm trädgård ut?Vildvuxen och strukturerad. Ett ordnat kaos. Lummig, fuktig, gömd och överraskande. 

9. Är du medlem i trädgårds förenig?Jag har varit, borde nog skriva in mig igen..

10. Hurdan är din Trädgårds filosofi? Va betyder trädgårds hobby för dig?
Trädgården är min själ. Mitt utlopp. Min tröst.
Jag har grävt ned mycket ångest där, gråtit många tårar och känt ett lugn och frid som jag aldrig förut känt. Efter Oliwers födelse och hela hans kamp för att överleva blev den ännu viktigare. Han älskar också att vara där, precis som Rasmus och förhoppningsvis Ronja också. Och att dricka en kopp kaffe med maken i gassnade sol med dammen som blänker, porlandet från vattenfallet och barnaskratt en varm sommardag - de e livet de!

11. Vilken trädgård du besökt har blivit oförgömlig?
Jag gillar mina föräldrars trädgård, morfars och farmors.. Min barndoms trädgårdar alltså. 
Att strosa runt i skoloparken här i Jakobstad gör jag mer än gärna också och aspegrens trädgård besöker jag ofta med barnen. 
Vill se många trädgårdar runt om i världen och drömmer om ruinträdgårdar, fuktiga grottor med vattenfall och murgrönetäckta slott... 

1 kommentar:

  1. Härligt att läsa om dina trädgårdstankar. Särskilt din trädgårds filosofi. Tror att jag kan dela dina känslor där.
    Vackra bilder, älskar er trädgård - den har inspirerat mig mycket!
    Ha en fin helg, kramar, Karolina

    SvaraRadera