söndag 13 mars 2016

Då och Nu - Blommig fredag

Jag har varit dålig på att fotografera min trädgård från början men några bilder från före jag satte igång ordentligt med att trädgårdera finns det ändå.
Tänkte ändå begränsa mig lite och visa bara en liten del.

När vi flyttade hit senhösten 2007 har jag inga minnen av att jag ens skulle ha tänkt på trädgården något. Kollade att det fanns åtminstone fyra stora gamla äppelträd och massor av gräsmatta och grusvägar. 2008 dränerade vi runt huset och hela trädgården grävdes upp till en lervälling och kirskålen som kanske hade hållits lite på plats ruskades runt hela trädgården så att den spred sig precis överallt. Men jag skulle ju absolut inte ha någon trädgård hade jag bestämt.

Nedanför ser ni trädgården 2011 och jag har redan hunnit gräva många rabatter och lärt mig hur man rensar kirskål efter många misstag. Uthuset har vi dränerat runt för hand, lyft upp med manskrafter och gjutit en ny stenfot till samt rivit taket och byggt upp ett nytt, satt in ett fönster till det rum på vänster ända som blev vårt uterum som snart börjar vara helt klart.
Min man var väldigt noga med att grusvägen skulle vara kvar för evigt men tillslut fick jag honom övertalad till att den skulle ryka!


(röda huset e grannens) och här var det gräsmatta förut förutom den stora rödvinbärsbusken som synns i bakgrunden. Jag planterade en syrenhäck som skall hållas stramt klippt längsmed tomtgränsen och det går en gång där bakom nepetorna. Här har vi också vår soligaste terass och hittills har jag inte lyckats plantera något träd som skuggar den.


2012 grävde vi bort den över 60 år gamla grusvägen!
Tidigt på våren kämpade vi med att få ett tillräckligt odlingsdjup till köksträdgården närmst uthuset och byggde även den uppåt. Slutade på ett odlingsdjup på ca 50cm ner och 40 upp. (denna plats är den som troligen kommer ändras de kommande åren bara jag får igång odlingslotten ordentligt, jag har många drömmar för alternativ till köksträdgård)

2013 på sensommaren grävde Timo och jag ur till dammen, Timo tröttnade tillslut så jag tog det helt i egna händer och grävde den med Ronja då nyfödd i bärsjal. och klart blev den!

 2014


2015 efter första frosten.I år hoppas jag på att vi vågar ha fisk i den igen och jag ska nog inte berätta mina planer på att bygga en till damm för maken riktigt ännu. 

Klicka in hos Bland rosor och Bladlöss för mera tillbakablickar.
6 kommentarer:

 1. Men jisses, tänk vad du åstadkommit i trädgården! Det är ju bara ett par år sedan jag tittade in där första gången, så jag har ju bara svårt att förstå hur det sett ut tidigare. Gillar detta tema. Det är ju bara så roligt att se hur något byggts upp, och resultatet! :)
  /Kitty

  SvaraRadera
 2. Ser så lummigt och fint ut och särskilt gillar jag vattenblänket. Ni har varit flitiga på alla sätt!
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vatten gör så mycket för en trädgård! Och vilket uppsving i djur- och insektliv det blev!

   Radera
 3. Vilken härlig förvandling ni fått till! Det ser verkligen toppenfint ut! Kram Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! De bästa e ju att det e så otroligt roligt att förvandla trädgårdera 😃

   Radera
 4. Här har det hänt mycket ser jag så fint och massor av frodiga växter har du,
  Ha en fin vecka
  Nu är det dags igen för blommiga fredag.
  Kram Meta

  SvaraRadera