tisdag 19 april 2016

Odlingslotterna.

Jag hyr en odlingslott i jakobstad, eller rättare sagt tre odlingslotter bredvid varandra på tillsammans 441kvm. 
Jag och barnen har stora odlingsdrömmar och stor vilja att få förvandla en övervuxen plats att myllra av växtkraft. 

Såhär såg det ut i början av april när vi var dit och konstaterade att vi verkligen har en utmaning framför oss. 


Jorden innehåller stora mängder kvickrot, nässlor och till min fasa även kirskål, vildhallon (och en förädlad sort) och rugosarosor. En del längsmed diket kommer vi inte att göra så mycket åt i sommar förutom att gräva ned rotspärrar så att inte hallonen, rosorna och kirskålen får fritt spelrum i nygödslad jord. På vissa ställen mitt i odlingslotterna fanns det även hopar med mest rötter av kirskål, kvickrot och nässlor som någon annan odlare tydligen har dumpat där i en hop, där har jag ett litet projekt i att rensa ur alla rötter. Nässlorna har också vajat högt med sina blomställningar, troligen i många år så det lär finnas massvis med fröplantor, även av alla andra ogräskompisar. Men jag tycker ändå inte att kirskål är speciellt svår att rensa ur öppen jord sålänge de inte växer intill buskar eller träd där de vävt in sina rötter så det borde inte vara ett problem. 

Största delen av området kommer vi att täckodla. Det är en liten sänka så jag behöver få jordbivån högre och även utnyttja täckodlingens alla fördelar. Däremot räknar jag med att det kommer ta upp till fem år före jag har platsen bra under schack. Men jag älskar svåra utmaningar. 


Ca 80kvm är påbörjat men eftersom den komposterade kodyngan som jag köper av en ekobonde ännu i förra veckan var fyst av tjälen så får jag tålmodigt vänta på  att årstiden blir rätt. (Idag snöar det igen hos oss). Denna vecka gör jag inte heller någonting eftersom jag är i skolan och ställer i ordning trädgårdsmässmonter till helgens mässa här i vasa, Österbotten. 

Min man och mina barn har pga av min veckolånga frånvaro fått i uppdrag att vattna alla småplantor och frösådder där hemma. Snart, riktigt snart borde vi ändå få vårvärmen hit upp till Österbotten också och då ska det grävas för allt vad vi är värda! Barnen älskar att få ett stort område att gräva och utforska naturen på också. 4 kommentarer:

 1. Ser ut att vara ett jätteprojekt, men vad härligt när ni fått ordning på det hela.
  Skall bli spännande att följa. Hoppas vårsolen och värmen kommer snart till er.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 2. Oj jestas... mycket arbete ... men roligt kan jag tänka :D

  SvaraRadera
 3. Vilken utmaning!!
  Inget litet jobb att rda upp den röran av ogräs. Men du kan det där. Komer säkert att bli bra. Tro det är bra att ha en "fem års plan".
  /Kitty

  SvaraRadera
 4. Roligt att barnen är entusiastiska! Jätteprojekt ni har gett er på, håller tummarna för att ni ska lyckas! En mycket bra blogg om täckodling mm hittar du här: http: //blogg.land.se/skillnadens-tradgard/
  men du kanske redan har hittat dit? Många bra instruktionsfilmer, titta gärna tillsammans med barnen!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera