tisdag 25 maj 2010

Örtagård part 2

Idag har jag varit ute en stund och jobbat lite :) håller FORTFARANDE på med örtagården..
Dagens belöning är denna rabatt i örtagården. Det kommer ännu att komma en ca 50cm hög stenmur bakom som ramar in örtagården samt markbeläggning av något slag, kan inte bestämma mig om jag vill ha grus, kullersten, plattor eller bark. Har ni några förslag?

Timjan - en av favoritörterna!

Och som skylten lyder, oregano. Detta är trädgårdsskyltarna som jag och Emma gjorde i keramik :) är riktigt nöjd med resultatet, alla ser inte likadanna ut utan vi har glaserat dem i olika kulörer och designat olika former på dem..

Nu började det regna igen så det blir en loppiskväll ikväll med min goda vän Ninna!

måndag 24 maj 2010

regn

Idag har det regnat hela dagen..surt!Så inga stordåd har uträttats idag.
Hade tänkt börja plantera häcken idag men det blev ju inget nu då.
Var påväg igår också men grannen fick fnatt och beslöt att vi skulle såga ner en björk först - fast jag e bara glad av med björken, förra ägarna har stympat den totalt så den ser för djävlig ut, lika bra att ta bort den. men häcken måste ändå ner i jorden före den skjuter iväg alltför mycket..jag vill ju kunna klippa den två gånger i sommar, inte bara en :/

Nåväl, några bilder blev det ändå idag..trotsade regnet och gick ut en stund..



En del av lekstugan med tillhörande rabatt..


Detta är en rabatt som blev gjord i fjol under hösten. den har tagit sig riktigt bra :)



Plockade in några kvistar av hägg - för dom doftar så underbart! <3



En del av köksträdgården...



Gräslöken e den som har haft mest fart på hittills..
Denna bild är från i lördags när det anordnades Bazaar Södermalm här i jakobstad. Jag och min vän Emma hade tillverkat trädgårdsskyltar till köksträdgård och örtagård som vi sålde. här ses min vän emma..



Fast egentligen tycker jag om regn - det doftar så gott efteråt och allt börjar växa så mycket mera :)

fredag 21 maj 2010

paus i grävandet

Snart, snart börjar äppelträden blomma! :)



Jag pausar nu. Försöker att njuta och ta det lugnt. Har tatuerat benet igen så jag får inte anstränga det på över en vecka - vette fan hur jag ska stå ut med att inte kunna göra något så länge!?

Men iallafall, jag tar en massa bilder nu när jag inte kan göra så mycket annat...







Smultronen växer till sig i rasande fart nu, såg blomknoppar på dem idag också


Rasmus´s sandlåda

Rasmus´s egen gång till lekstugan (den blir turkisk blå nu med vita kanter)


En del av entrén som har blivit gjort i vår. massa buskar och klätterväxter som ska fylla ut ännu med tiden samt ett prydnadsapelträd som ännu inte e planterat.. de blir super sen! :)

måndag 17 maj 2010








ÄNTLIGEN har våren kommit på riktigt! Vi har haft runt 25-30 grader här i snart en vecka nu, riktig sommarvärme alltså! :)

desvärre har det inte blivit så mycket gjort, har mest försökt undkomma den varmaste solen och legat under äppelträdet och latat mig..men bara jag blir ledig i nästa vecka ska jag nog sätta igång med jobbandet igen..men nu latar jag mig ;)

söndag 9 maj 2010

nya plantor!

Hejsan bloggvärlden!
Det har hänt ganska mycket här de senaste dagarna. Jag har grävt och ränsat en MASSA. Gubben har skyfflat bort jord och flyttat grus etc etc. projektet kommer jag att visa bild på sen när det börjar vara klart! ;) Mycket kvar att göra ännu...
Vi var till mina föräldrar och firade morsdag lite i förskått fredag-lördag. Hann med en massa där också.. hjälpte till att plocka upp buskar och perenner från vinterförvaringen ( några tusentals plator) och som belöning fick vi plocka ihop plator till en syrenhäck :) så nu ska den grävas ner! kollade upp tomtgränsen med grannen igår kväll och funderade över hur nära vi får plantera den..tror vi kom fram till ett bra beslut.

Så..vi kom hem med ca 140 syrenplantor. Jag plockade också ihop lite annat som gulbladig och rödbladig spirea, 1 häggmispel, 2 rosa ölandstok och lite perenner, som hostor, sedum, lungört, röd rudbeckia, astilbe, bellis, plox, alpklematis, liljor och en murgröna. :) nu börjar jag ha det mesta som skall vara vid entrén (det projekt som nu är på g.). Vi hittade dock inte syrenhortensiorna eftersom dom var långt inne i kylrummet och inte hade tagits fram från vinterförvaringen ännu.. men de kommer förhoppningsvis om några veckor.
ååå mee happy! :) SNART frå jag börja planter! bara liite till att ränsa först...



Jag fick även ca 100 fröplantor tagetes av mamma som jag måste planter om i större krukor så fort som möjligt.. inte alla men några ska jag ha, resten blir väl att slänga :/

Såhär ser det ut på bordet med frösådder för tillfället..allt börjar skjuta i höjden och väntar på varmare utomhusväder..bli sommar nu då!!!

idag ska jag bara lata mig eftersom det regnar ute och läsa lite i mina nyinköpta böcker, "En lisa för själen" och "trädgårdsmagi" :)

måndag 3 maj 2010

Om

OM man hade en man som var lika trädgårdsintresserad som en själv skulle ju allt gå så mycket lättare..om han ens skulle bry sig de minsta skulle jag förståss vara glad..ännu mera om han skulle orka gräva med mig..shit va de e tungt att gräva..e visst lite i oform efter en lång vinter på soffan ;)

Men jag gräver och ränsar vidare..och hoppas jag får det klart före midsommar ;) eller iallfall i ÅR! Entrén e iallafall på G nu..jag ränsarm gräver och ränsar ännu mera och e faktist ganska nöjd med vad jag ådstadkommit.

Ja, och igår byggde vi lekstuga till Rasmus, den blev inte riktigt klar men på god väg. :) ska måla knutbrädor osv tills nästa gång mamma och pappa kommer hit och gör den klar, sen ska den bara målas och inredas så får lilleman ett andeles eget hus!
Det tog annars lite mera 'n 6 timmar som pappa hade räknat med, vi jobbade i över 11 timmar och fick som sagt den inte ens klar..mycket jobb med en lekstuga ;)

lördag 1 maj 2010

med fingrarna i jorden

Hoh hoh vad jag har GRÄVT de senaste dagarna! Blev att gräva om och ränsa så mycket jag hann vid entrén för några dagar sedan så jag skulle ha någonstans att sätta jorden som skulle tas bort där lekstugan skall vara..Så jag grävde först upp och ränsade ca 4x2m där och sen 3x2m där lekstugan skall vara och nu håller jag på att flytta över jorden till plats 1.
Blev att sätta lite fart på för lekstugan anländer i morgon kl 12 ungefär, då ska all jord vara bortgrävd! Sen ska vi sätta marktäckduk och dreneringsgrus under, plintar och betongplattor som grunf till lekstugan samt skriva ihop modulerna av lekstugan..pappa räknade med minst 6 timmars arbete! PUH!

Vi har ju ingen bilkärra utan brukar låna av grannen alltid när vi behöver, men nu börjar det kännas lite tjatigt eftersom vi lånar den stup i kvarten så vi ska försöka låna en av en kompis pappa istället. Skulle behöva den redan i morgon eftersom mamma, pappa, broder och hans flickvän kommer hit då. Pappa, broder och gubben min ska sätta ihop lekstugan, mamma tänkte jag skulle ta hand om Rasmus och sen hade jag tänkt sätta broders flickvän i grävande arbete (bara vi hittar en kärra nu då, behhöver få allt kört till eko-rosk eftersom det är så mycket kvickrot och kirskål i jorden). har ca 30kvm till vid entrén som jag skulle vilja få ränsat de kommande två veckorna.

aaah.. tänkte glömma en sak. Jag ska flytta på örtspiralen till örtagården och grävde därför upp alla plantor därifrån. Blev en hel massa timjan! nu har jag timjan så det räcker och blir över! :) hittade också lite myntor (som ska flyttas till lite säkrare plats där de inte kan bre ut sig så mycket samt en salvia som jag delade och lite isop..
här e en bild av timjan,de e den som är i lådorna...visst blev det mycket? :)


Laddar upp lite jobb bilder i morgon eller övermorgon beroende på trötthet efter morgondagens jobbande! Ska bli så kul att få något konkret gjort! :)
ps. vi måste bestämma oss för vilken färg vi ska använda på huset också - fort - eftersom lekstugan ska gå i samma färger och måste målas snarast!