tisdag 27 juli 2010

försöka se det vackra

Idag mår jag ganska dåligt. tappade greppet om livet för en stund. försöker njuta av min trädgård men ser ingen vits idag. svart blev det. depressionen håller på att slå till på allvar igen. fan.

Har mest suttit vid Rasmus sandlåda ikväll och försökt vara glad för hans skull.





måndag 26 juli 2010

hum hum



Idag SKA jag få något gjort, trots den extrema tunga luften.
Men motovationen är inte riktigt på topp..så mycket som skall flyttas bort och gubben åkte till jobbet för en nstund sen så jag får lov att försöka fixa allt själv..

Köpte de sista sommarblommorna igår också så det skulle se liiite bättre ut vid uteplatsen..
saknar mina luktärter..varför sådde jag inga i år? dummer. kommer iaf inte att göra om det misstaget.


söndag 25 juli 2010

förälskad i solrosor

Jag är förälskad i solrosor!

Denna är självsådd och var därför en liten överraskning med färgen..men den va snygg!

Mangold e alltid snyggt! Har inte använt den så mycket ännu..vet inte heller riktigt hur och till vad man kan använda den, någon som kan hjälpa lite? :) Annars tycker jag bara att den e supersnygg i köksträdgården!

Testade Äggplanta i år också och nu ÄNTLIGEN kommer första lilla äggplantan igång..hoppas på många fler! Plantorna blommar nog för fullt så..

RödRudbeckia är snygg i knopp, blomma och frökapsel! en perfekt växt.

Nyinköpta "leonardi da vinci" har slagit ut sin första blomma nu också, och jag e hel nöjd!

För övrigt så jobbar jag vidare, har en kamp mot tiden för att få allt fixat tills helgen..och en son som inte vill vara ute i det dåliga vädret..men jag hoppas verkligen att jag hinner reda upp trädgården tills fredag!
håll tummarna för mig snälla ni! :)


lördag 24 juli 2010

"lugn och ro"

Idag har det inte hänt så mycket här. Jag har mest gått runt och plockat bort onödigt skräp och försökt fixa lite vid uteplatsen. Det är mycket som skall fixas ännu före trädgården e i sånt skick att man kan visa upp den åt folk nästa helg. Men det ska nog gå!


Hittade denna lilla söta skylt under öppna trädgårdar. Vet inte riktigt vart jag ska sätta den ännu men tyckte att den passade bra bland denna bukett :)

Bakade ett bröd med Rasmus ikväll. Med oliver, oregano och citrontimjan i.. mums!

Digitalis bara blommar vidare och pryder sin plats 100 gånger om! jag är störtkär!

Testade chilin "hungarian wax yellow" i år..och det verkar som om vi kommer att få en super skörd! Gubben min e iaf glad för han älskar chili i maten!

Mina basilikor bara växer och växer också! Den vanliga basilikan skördar vi ofta så den kommer inte hinna blomma nått, likaså den småbladiga. Men kanelbasilikan har inte alls blivit lika mycket använd i år så den blommar nu. men ack så vacker är den!

Magiskt!


fredag 23 juli 2010

solrosor och öppna trädgårdar

De senaste veckorna har jag mest ränsat, påtat och framförallt grävt ner dreneringsrör och gjutit stenfot till uthuset. Mamma och pappa samt några vänner har även de hjälpt till en massa!
I trädgården växer allt med brakande fart. Solrosorna speciellt har dragit iväg nåogt enormt och de första blommar nu!
Jag sådde dem som vinröda, helt vinröda, men de blev inte riktigt soim jag hade tänkt mig. De e fina ändå och jag hoppas på att de ska mörkna med tiden! Det positiva är att de äntligen har slagit ut, passligt tills Konstrundan. min man ska nämligen ha öppen atlajé under Konstrundan och i samma veva lär alla se min trädgård..
Det gäller att städa upp gården nu, för de e MASSA skräp överallt. :( Eftersom vi som sagt håller på att renovera uthuset har vi varit tvugna att plocka ut det mesta som har varit i förvaring där på gården..så därför ser det skräpigt ut. Men jag har ju inga problem med att veta vad jag ska göra de kommande dagarna iaf. ikväll blir det dock talko igen, uthuset skall sänkas ner på den nya stenfoten och baksidan ska lyftas upp för att vi ska kunna gräva, drenera och gjuta stenfoten där också.. mycket jobb men väl lönt det!


Här i Jakobstad håller för fullt Jakobs dagar på. Det är ett evenemang som ordnas årligen här i Jakobstad. ! vecka fullspäckad med aktiviteter, man hinner inte riktigt med allt. Men mycket har jag och Rasmus hunnit se. Inte minst igår! Vi var på stan och tittade på marknaden när en god vän ringde och frågade om jag hade tänkt gå på Öpnna Trädgårdar något.. visste inte ens om att de va nu men SJÄLVKLART ville jag gå! Så vi traskade runt i stadsdelen Skata där trädgårdarna var öppna i flera timmar. Egentligen var jag väldigt missnöjd med utbudet men hittade iallafall 1 trädgård som var helt underbar! 1 av 20. De andra var ganska tråkiga, enformiga och utan kreativitet enligt min mening. Men alla kan ju inte tycka lika.. De som har utformat sina trädgårdar tycker säkert att de e helt underbara för dem! Alla med sin smak.

nåväl, nu ska jag nog gå ut och klippa häcken klart och ta mig an gräsmatt klippningen..hoh hoh..dessa saker e sånt som jag gärna skulle slippa göra. Ränsar hellre. Mycket hellre!

Ha en fortsatt skön helg!

onsdag 7 juli 2010

sommar på riktigt!


Nu e de äntligen sommar på riktigt! vi har haft + 28 grader i några dagar nu och värmen bara fortsätter..fast idag är det mulet och skurar..men de e bara bra så får man något gjort också. Tungt att jobba i gassande solken.
För övrigt försöker jag njuta så mycket som möjligt nu. Fast de e lite svårt när hela halva trädgården ser ut som en byggarbetsplats med grushopar, sandhopar och en heel massa verktyg och annat fult som ligger överallt. Vi håller ju som sagt på att renovera uthuset så de e därför. Men det blir nog bra sen när de e klart och jag får börja fixa uterummet som kommer i söderändan av uthuset, intill terassen. Kommer bli fin-fint!

Här följer lite av de som blommar hos oss samt några bilder från Aspegrens Trädgård..

Äntligen har bönorna börjat klättra uppför spaljén!

Digitalis blommar för fullt vis våran entré. Nya blommor slår ut varje dag nu! De e första året jag har blommande digitalis och jag älskar dem! hoppas på många frösådda plantor tills nästa år!
Gurkörterna har just satt igån att blomma i köksträdgården..ljuvliga söta blommor.

Min nyinköpta ros blommar också.. :)

många fina blåisar!

Lite äldre bild, de är överblommade nu. men jag är frälst i allium av alla de slag och kunde inte motstå att ta en hop med bilder av kirgislöken som blommade för någon vecka sedan vis Aspegrens trädgård. ljuvligt!


Ha en fortsatt skön vecka alla!

lördag 3 juli 2010

projekt: uthus

Vi har som det största sommar projektet att flyfta upp, drenera under samt gjuta en nystnfot till vårat uthus. sen ska det sättas på tak också före hösten.
Idag började vi på allvar, före har vi bara tömt och spikar ihop väggarna.
Mina föräldrar och min mormor och morfar har varit här hela dagen och jobbat, eller männen har jobbat..vi har gjort mat, kaffe och grillat.
De fick upp ena sidan av uthuset höjd och satt på plintar, nu återstår det att gräva ett 40 cm djupt dike med 10 cm lutning längsmed hela sidan..sen ska dreneringen dit och fyllas på med grus - tills torsdag! På torsdag kommer hela släkten igen och gjuter stenfoten så då ska det vara klart fick vi orders om.

puh! dehär kommer bli stressigt eftersom min ena spade gick sönder i förra veckan så vi har bara en och min man e sjuk så han orkar knappast göra så mycket..så det hänger på mig och min dåliga rygg.
Hoppas bara att NÅGON av våra vänner kan komma och hjälpa till bara lite iaf så skulle det gå så mycket snabbare ;)

Annars har jag mest njutit av allt som blommar nu, gjort en skuggrabatt och en mormorsrabatt med några buskrosor! kommer bli super med underbar doft sen när de vuxit till sig. jag längtar redan!