fredag 2 mars 2012

hur tänkte jag nu?


Basilika. Vi älskar basilika här på videvägen! Så, i några år har vi ökat på odlingarna av egen basilika, ifjol såg det ut som ovan..lilla växthuset fullproppat med basilika och en och annan paprika och chili.
I år vet jag inte hur jag tänkte riktigt, var ska de rymmas? Jag har idag skolat om vanlig Genovese och småbladig basilika. Det e de två sorterna som vi använder mest, i sallader och till pesto.
det blev 31 pantor genovese och 30 plantor småbladig, ännu har vi kvar helig basilika Tulsi Red som inte har hunnit lika långt ännu.
Men var ska de rymmas?
Borde väl riva det gamla växthuset (som förra ägarna hade slagit upp), jag har ju sagt helatiden att det får stå där tills det inte håller längre och i vinter har taket gått sönder litegrann.. E det en orsak att bygga nytt? ;) Nämen, jag får väl hålla mig ännu nått år och försöka fundera ut andra platser åt basilikorna..kanske vi kan bygga en drivbänk, där borde de ju trivas i värmen..

eller ett orangeri!

Recept och ideér på vad man kan göra av all basilika vi kommer att skörda mottages gärna.

5 kommentarer:

 1. Här är en till som älskar basilika:) Har dock bara en grön och en rödbladig den senare har jag övervintrat och den gröna vanliga köper jag ny varje år. Jag har mina på altanen:) Du/ni lär kunna äta basilika rejält i sommar;) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
  Svar
  1. wow, har du lyckats övervintra den, och den rödbladiga då också! Jag brukar misslyckas med de röda, tycker de e svårast att få dem att gro/klara av uppdrivningsstadiet..men jag kanske behandlar den fel.
   Timo e expert på att göra pesto så dit brukar stora mängder genovese gå, den småbladiga e supergod i sallader och på smörgåsar osv :) men över 60 plantor e kanske för mycket ;) tror vi hade ca 40 ifjol å de va riktigt passligt.

   Radera
 2. Wow, du kommer ju att kunna starta en egen liten pestofabrik! Alternativt ha växtloppis och göra en massa grannar och andra väldigt glada. Härligt med basilika, finns det nån underbarare doft? Själv har jag köpt frö till vaniljbasilika från Impecta, verkar spännande. Ha en skön helg! Kram Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Timo, min man, e värsta pestoexperten! han gör den i alla möjliga varianter. Vi började med ett basrecept men sen började han experimentera så de ha varit många olika smaker på dem..och vi har en son som e helt frälst i pestopasta och pesto på smörgåsar, pizza osv.
   Men jag tror nog jag får ge bort några plantor ändå pga utrymmesbrist..fast de e kul att ge bort i present för basilika brukar vara uppskattat :)
   Vaniljbasilikan hade vi för tre år sedan..den var helt ok och vi kanske borde testa den igen för då var vi ännu inte så insatta i användningsområdena. Kanelbasilika och thaibasilika likaså. Börjar man söka så finns det ju en uppsjö av olika sorter av basilika också och nya introduceras helatiden.

   Radera
 3. Mmm, gott med basilika. Går ju blanda i salladen också. Mums!

  Kul att du hittade till min blogg. Nu har jag kikat runt lite hos dig och först vill jag bara säga något om Oliwer... vilken pärs ni går genom. Går inte sätta sig in i, men att behöva oroa sig över sina barn och inte veta hur det ska gå, är det värsta. Massor av styrka till er som går genom det.

  Den där rosa/silvriga rabatten ser helt fantastisk ut, för att inte tala om er köksträdgård! Har ni bara bott där tre säsonger? Fantastiskt! Jag vet hur knepigt det är att ha barn och samtidigt vara trädgårdstok, det är ett ständigt tävlande mellan barnens behov och sina egna trädgårdsbehov! Och att få en hel trädgårdssäsong spolierad av en graviditet... bedrövligt alltså! ;-)

  Hoppas det lättar för er och att ni får en fin vår.

  SvaraRadera