torsdag 29 mars 2012

helleborus niger

Jag var just ute på en snabbvisit i trädgården för att kolla läget..väntar på mina crocus å att snön ska smälta nångång..

Men helt plötsligt ser jag det här!


Grävde snabbt bort lite snö och mitt hjärta hoppade till - min lilla lilla julros - den blommar!


Underbart, underbart - UNDERBART! 

Jag grävde ner den i rabatten ifjol och tänkte att den får vara där, trodde inte riktigt att den ens skulle klara vintern. 
Å nu blommar den! 
och kolla in knopparna också!

En kämpig dag har det varit med matproblem å Oliwers sida..men nu känns det myycket bättre! 
Tack kära trädgård!

Ps. oliwer åt lite bättre ikväll också.

onsdag 28 mars 2012


Tack Karolina för utmärkelsen :)

Såhär skriver Karolina;


En Inspirerande Trädgåds Blogg - bekännelsen kunde man ge till varje blogg man läser. Varje gång hittar man på nya ideer, lär sig något nytt, njuter av att se på vackra bilder, eller blir sugen på att skaffa sig nya växter ... Det finns så många härliga trädgårds blogg! Tack till er ALLA att ni finns och delar med er!

Det skulle vara så kul om ni som har mottagt bekännelsen skulle vela dela med er med någon av följande:

1) Hur föddes kärleken för trädgården och trädgårds bloggandet?
2) Berätta om den mest förunderliga, härliga, rara, vackraste eller minnesfullaste favorit växten som växer  i din trädgård.
3) Hurdan är din trädgårds filosofi

***
Så jag ska försöka berätta lite om mitt trädgårdsliv då.

Hur kärleken till trädgården föddes?
Den föddes för länge sedan, när jag var omkring 8 år och snattade växter av pappa som jag sen planterade i en glänta i skogen hemma. Jag grävde också en liten damm och släpade hem växter från farmor och farfar som jag planterade där...
Jag hade också ett litet trädgårdsland där jag odlade morötter, lök, sallat och ärtor varje sommar..och förstås en liten rabatt vid lekstugan. Men jag var förälskad i det vilda och gläntan i skogen var det bästa jag visste...

Sen blev jag tonåring och tog avstånd till allt som hade med trädgård att göra. 
Vi köpte hus och jag tänkte inte så mycket på trådgården men var glad över att det fanns äppelträd på tomten..
Sen råkade jag läsa Hannu Sarenströms Trädgårdsmagi och någonting väcktes till liv igen.
Jag gick ut en dag i trädgården och såg den med helt nya ögon. Jag behövde den, den ropade på mig med en sån kraft att jag inte längre kunde motstå den. 
Och där började vi, trädgården och jag. Med en hosta och drömmen om en lummig glänta mitt i villområdet på en tom nydrenerad gräsmatta..Det var 4 år sedan och idag känns det som om jag alltid har haft min vän trädgård vid min sida.

Trädgårdsbloggandet är inte alls lika glamoröst. Det började mera som ett sätt att föra dagbok över vad jag gjort och lite tankar. Jag önskar jag hade mera tid för bloggandet och att jag hade mera fint att visa upp..men i detta nu med två småbarn varav en sjuk så finns inte rikitgt tiden, eller ens orken till allt jag skulle vilja hinna. Men en vacker dag så ska jag bli en bra bloggerska.


Favoriten
Det är nog crocus.
Det har alltid varit the one, ända sedan barnsben.
Jag visste ju inte att de hette crocus då förstås men längtan efter dedär mjukt lila och vita små skålarna som kom upp ur det torra gräset just vid skogskanten bredvid äppelträden och fäboden varje vår - jag älskade dem! Gick på tå för att inte trampa ner någon som kanske var påväg upp, sökte, grävde i gräset och satt på stenen bredvid i vårsolen och tittade på de små blommorna. De gav mig ett lugn redan då och fortfarande älskar jag crocus. Planterar varje höst fler och fler i min egen trädgård men jag behöver fler - överallt!




Filosofin
Jag försöker att inte låsa fast mig utan ger utrymme för nya infall och förälskelser. Låter trädgården leva och utvecklas med mig för att vi inte ska stagnera. Vi är ett jag och min gröna värld och i ständig rörelse påväg mot ett oklart mål men ändå påväg - tillsammans.





torsdag 15 mars 2012

Hon är ju för underbar!

Kollade på "den njutbara trädgården" på Svt1 igår kväll, kl 21:00 finsk tid.
Hade inga erfarenheter av Alys Fowler, jag har inte läst hennes böcker och inte heller kollat så mycket annat heller för den delen. Hade tänkt beställa hennes bok "slow gardening" men det blev som inte av.
Men nu är jag lite såld! Hon e ju hur skön som helst den kvinnan! Gillar hennes enkla syn på trädgården och att allt inte e så tip top och fixat. 

Jag kommer absolut att se nästa avsnitt också!
Och om det inte kliade tillräckligt i odlarfingrarna före så gör det de nu!

Här finns lite mera av Alys Fowler för den som är intresserad!

bild: lånad av en annan som lånat den ;)



söndag 11 mars 2012

perennat

Eva Robild lottar ut boken Perennat som utkommit på finska.


Var med i utlottningen du också! :)
Kolla in hennes sida Med Fingrarna i (j)orden

Strömsö; part two

Sådär ja. Då har man varit och pratat lite osammanhängande i Tv också.
Trodde hjärtat skulle stanna av nervositet, haha!


söndag 4 mars 2012

Strömsö

Jahapp, då var det dags!
Nästa vecka kommer vår trädgård att visas i etern.

Strömsö var här och filmade en regnig dag i augusti, och om en vecka, söndagen den 11.3 kl i Fst5 kl 17:15 visas avsnittet från oss.
Klippet är väl inte så långt och jag har ingen aning om när i programmet det kommer men kolla för all del på hela avsnittet med bl.a. Camilla som designar en ljusstake. Det är för övrigt hon som tipsade Wivian om min lilla täppa.

Jag har nippror i hela kroppen och skulle helst vilja krypa ur skinnet av nervositet..men det är försent att dra sig ur nu ;)

Jag ska klura lite i var man sen hittar avsnittet på nätet..meddelar här när jag hittat det.

fredag 2 mars 2012

hur tänkte jag nu?


Basilika. Vi älskar basilika här på videvägen! Så, i några år har vi ökat på odlingarna av egen basilika, ifjol såg det ut som ovan..lilla växthuset fullproppat med basilika och en och annan paprika och chili.
I år vet jag inte hur jag tänkte riktigt, var ska de rymmas? Jag har idag skolat om vanlig Genovese och småbladig basilika. Det e de två sorterna som vi använder mest, i sallader och till pesto.
det blev 31 pantor genovese och 30 plantor småbladig, ännu har vi kvar helig basilika Tulsi Red som inte har hunnit lika långt ännu.
Men var ska de rymmas?
Borde väl riva det gamla växthuset (som förra ägarna hade slagit upp), jag har ju sagt helatiden att det får stå där tills det inte håller längre och i vinter har taket gått sönder litegrann.. E det en orsak att bygga nytt? ;) Nämen, jag får väl hålla mig ännu nått år och försöka fundera ut andra platser åt basilikorna..kanske vi kan bygga en drivbänk, där borde de ju trivas i värmen..

eller ett orangeri!

Recept och ideér på vad man kan göra av all basilika vi kommer att skörda mottages gärna.