torsdag 29 september 2011

"NÖT" & Matfest

Vi var på Matfesten i Österbotten här i Jakobstad förr förra lördagen, 17.9.
Främst för att kika in intressanta recept/blandningar på marmelader, saft och sylt, Äta god närodlad mat och sysselsätta Rasmus med matkonst för barn som Balatako ordnade.
Däremot vågade inte riktigt Rasmus skapa några djur då me vi tog idén med oss hem och byggde djur av äpplen, nypon och andra naturliga ting i några dagar efteråt här hemma! :)
Halmhoppningen som 4H hade ordnat var däremot väldigt pop! 


Under matfesten hittade jag också en Trädgårdsförening som jag blev medlem i.
Norra Österbottens Trädgårdssällskap r.f. , även kallad NÖT. De håller ett möte per månad och har olika föreläsningar, anordnar trädgårdsresor både inom nejden, landet och europa som man kan delta i. Så nu är jag en nybliven medlem i NÖT, betalade just medlemsavgiften efter att ha fått medlemskortet på posten..trodde nog aldrig för några år sedan att jag skulle vara med i en trädgårdsförening..otroligt vad man ändras med åren ;)




Vid Aspegrens Trädgård fanns även en utställning av fågelholkar i alla möjliga och omöjliga utföranden.
Den med pilen är ju klockren! 

tisdag 13 september 2011

i böckernas värld

Eftersom jag har accepterat att jag inte kommer att kunna utföra något trädgårdsarbete mera i höst så har jag istället börjat min bok-tid tidigare än vanligt.
 I vanliga fall (de senaste 3 åren eftersom jag är väldigt nyfrälst trädgårdsentusiast), har jag inte tagit fram böckerna och skissblocken före marken varit stenhård av tjäle eller snön har begravt hela trädgården.
I år blev det annorlunda, har beställt några böcker för att få någonting nytt att läsa och inspireras av också, jag e beroende av böcker - älskar böcker! 


Karin Berglunds "Med fingrarna i jorden" är verkligen underbar att läsa!


Feng Shui i din trädgård: i samklang med livet av Gudrun H Bengtsson & Louise hamilton
Japansk Trädgård på Svenska 

Dessa två böcker gillar jag verkligen!
Feng shui boken var enkel att förstå och jag fick relativt enkelt en egen karta ritad över vår trädgård med alla element insatt på sätt plats, måste säga att jag hade väldigt många element på rätt plats redan före så helt ute och seglar e jag ju inte ;)
Japansk Trädgård på svenska var fullspäckad med vackra, lugna fotografier och korta förklaringar. Även lite DIY och recept fanns i den, en lyckad sammansättning av inspiration av flera slag, t.o.m. maken tyckte den var intressant och de har han aldrig sagt om en trädgårdsbok förut, i själva verket har jag inte ens fått honom att se i någon sån bok förut.. 

***

Nu väntar jag bara på att det ska bli november så lilla knodden i magen ska hitta ut (och jag blir av med denna hemska hemska foglossning som gör att jag inte ens kan gå mera än två meter utan att vika mig dubbel av smärta). Storebror Rasmus väntar med iver på att få träffa sitt syskon och själv kan jag knappt bärga mig före jag får hålla den lilla och snusa på nyfödd bebis :)


torsdag 8 september 2011

det går trögt men ändå frammåt

De senaste veckorna har varit tröga, jag har egentligen inte fått någonting gjort överhuvudtaget i trädgården.
Ända tills i förrgår.
Då tog jag mig i kragen och släpade ut min kropp som e i värsta foglossningsstadiet, och planterade 20 st Allium "purple sensation"


och 90st crocus.


***

Idag har jag sysselsatt mig en stund med att platera några höstkrukor, fast de gick ganska trögt för jag kan inte lyfta ens den minsta kruka (kan inte riktigt böja mig än mindre lyfta något över 3kg utan smärta).
Flyttade in alla pelargoner för snart kommer frostnätterna och passade på att ta lite sticklingar på samma gång, hoppas att de ska rota sig fint och klara det karga livet inomhus i vinter.

***

I morgon bär det troligen av mot sydligare breddgrader igen, till mina föräldrar.
Vi ska kallpressa några liter havtorn till hade vi tänkt.
Så gott att blanda med äppelsaft sen i vinter och värsta vitaminchocken e de också!
Jag har också fryst hela havtorn som vi kan plocka i oss dagligen hela vintern för att motverka lite förkylningar osv. 

Ha en underbar hösthelg!