måndag 26 april 2010

Penséer


NU!





ÄNTLIGEN har krokusarna och en hel massa andra vårlökar börjat blomma - sakta men säkert! :)

onsdag 21 april 2010

loppisfynd

Idag har jag varit och hämtat ett hörnskåp från Åldringsvännernas loppis för 20€ :) Det behöver målas om - vitt ska det bli! Sen ska jag ha det i uterummet som förhoppningsvis kommer att byggas i sommar! Nu behöver jag ett gammalt bord också samt soffa.
Ska få ett gammalt symaskinsbord av farmor också :) är såå tacksam att jag fick det och inte någon av mina 20 kusiner..hihi!




Har egentligen inte gjort så mycket i trädgården idag. Orkade inte gräva något men flyttade iallafall alunrot till bersån och gick flera varv runt trädgården i jakt på någonting nytt som har kommit upp..hittade lite tulpanlökar som var påväg upp :)

Skulle ha velat köpa lite penseer idag också men jag skall hålla mig tills tisdag. Vi skall ju som tidigare nämts till karelen över helgen så de e lika bra att köpa dem sen när jag kan njuta av dem också.

tisdag 20 april 2010

Örtagård part 1

Har varit ute och grävt och ränsat i ca 5 timmar idag :)
Var ledig från morgonen eftersom jag jobbade kväll. Det var riktigt skönt att få vara ute i solen och jobba istället för att sitta vid datorn i kontoret!

Grävde, skyfflade runt och skyfflade lite till för att få den form jag vill ha på örtagården..
tyvärr kan jag inte göra den klar denna vecka eftersom det behövs en MASSA stora stenar till mur framför den, grus till gångarna och syrenhäckplantorna till avgränsning mot grannen..detta måste göras först så jag vet exakt hur,var och på vilket vis jag kan göra... måste även ränsa och gräva om ca 25kvm till före det blir klart..puh!
Men det är kul att få sätta fingrarna i jorden igen efter en lång vintervila! :)

såhär der det ut idag..mest bara jordhögar..Det kommer alltså en ca 50cm hög stenmur framför och en syrenhäck bakom, tomtgränsen går ca 70cm bakom det som är uppgrävt. Jag ska även göra en portal av vide som ingång och plantera blå alpklematis i den. Ha några krukor med örter utanför porten och min fin-fina örtagårdsskylt :) längtar sååå till det är klart!
jaa och en shersminbuske kommer i vänstra hörnet också, avgränsningen ditåt blir ett plant (det är kompost längre bort så och jag behöver plats att gömma alla trädgårdsredskap på)..





Känns lite surt att vi kommer att åka till karelen över helgen..missar 4 eller 5 trädgårdsdagar..skulle ju hinna göra örtagården klar under den tiden :( Men, min mans far fyller 60 år så de e bara att släpa sig dit (fast jag inte kommer så bra överens med svärföräldrarna så måste man ju bjuda till lite...)

måndag 19 april 2010

första spadtaget ute

Hej hopp!
Idag har jag tagit vårens första spadtag i jorden..känns sååå bra! Har krattat,grävt,ränsat och flyttat grus till min berså...fick iallafall dit gången och kanterna påbörjade. Kommer att sätta naturstenar som kanter men måste åka och hämta mera sten före jag kan göra det klart..hoppas på denna vecka. Sen ska jag plantera hostor,aklejor och någon pion där. Min syren "julia" kommer att bli så fin där i knuten, sen ska jag stamma upp den!



Det som är bra med just "julia" syrener är att de inte skjuter några rotskott utan hålls på sin plats! :) De e min gammelfarmor den är döpt efter, efter att min pappa hittade sorten på hennes gård för många år sedan. Nu är den också fin-e godkänd, blev det ifjol.

Oj vad det känns bra efter en krävande dag i trädgården, jag mår riktigt bra för tillfället :)
Nu vill jag bara ha lite penseer i korgar och att alla lökväxter ska börja blomma - då blir allt så lungt inom mig! jag älskar våren med alla fina små blommor...

Planterade också ut alla frösådda månadssmultron som har övervintrat i köksträdgården idag. Några i krukor för att ha vid sonens lekstuga i sommar och resten placerades ut på jordgubb/smultron kullen och under plommonträdet.
Några salvior och en gräslöksknippa flyttade också till krukor. Rasmus vattnade sen dem i en evighet - han tycker om att vattna krukor :) min lilla hjälpreda!














Måste tillägga; efter ett telefonsamtal till mamma igår kväll fick jag veta att jag inte behöver köpa körsbärsträd. pappa har nämligen grävt upp massor på åkern så jag kunde bra få två an dem istället för att börja betala för dem :)
åååh..å snart går det att gå ut på deras åker, ströva runt och gräva upp stora vackra perenner..allt skall plogas ned i åkern i sommar så jag ska passa på att gräva upp det jag har på min planeringslista före det!
Sen måste jag göra massor av syren sticklingar också så jag får stora plantor sen till min häck mot söder om några år (när videhäcken har gjort sitt och måste grävas bort).

well...ha en god fortsättning på kvällen!
Sandra

söndag 18 april 2010

takatakatalvi

Alla mina planer för dagen gick i stöpet.
Vaknade till detta



Hoppas att det smälter bort FORT!

lördag 17 april 2010

regn

Idag regnar det ner någon blandning mellan snöblandat regn och regn..mera mot regn som tur e.
Hade tänkt börja gräva och ränsa där örtagården skall vara idag men före det började regna blåste det något fruktansvärt så de blev inget :/ lite surt känns det.

fredag 16 april 2010

Det kliar i fingrarna!

Ojojoj vad det kliar i fingrarna, helt otroligt! Jag vill bara gräva, ränsa och fixa upp hela trädgården på en gång. Men eftersom vi har översvämmning på delar av tomten ännu och allt e slask blött samt snö på norrsidan av huset så får jag säkert ge mig till tåls en vecka till eller något sånt..fast det skulle inte förvåna mig ifall jag finner mig själv på knä, ränsandes i morgon.

Har skolat om basilikorna och persiljan nu också, väntar på att få plantera ut dem i växthuset samt köksträdgården....väntar sååå!! men först måste det tillsättas lite stallgödsel - bara jag skulle hitta nån som vill ge mig lite gödsel..;) sandra vill ha skit...

Funderar strakt på att förkultivera sallat nu också för att få den snabbare, orkar inte vänta en dag till heller...och det är ännu för ostabilt väder för att så i växthuset (och jag har inget som håller det på plus ifall det blir kallt igen).

nepp, nu går jag och så lite sallat.

Vad förkultiverar du?

torsdag 15 april 2010

Snart är all snö borta

Det har smält jätte mycket snö här de senaste dagarna, snart e hela tomten snöfri om man räknar bort norrsidan bakom huset. ååå så jag har VÄNTAT! en hel massa växter vill upp ur jorden också, till min förtjusning :)

Jag har vårstädat nästan alla rabatter nu de senaste dagrna, beskärt etta äppelträdet lite och skolat om chiliplantorna...
allt detta arbete beror på att jag kommer att tatuera etta benet igen i nästa vecka..så då kan jag inte ha på stövlar eller gå så bra på ca 1 vecka efteråt eftersom det måste läka.




Detta är min underbara som Rasmus :)




Krokusarna börjar titta upp och örtväxterna sätter fart i örtspiralen




Två fack med vinca minor sticklingar har jag fått planterade redan i vår...




Min man köpte två sånna här krukor till mig :) underbara!

söndag 11 april 2010

Vårtecken!



Såhär mycket snö har vi ännu kvar...vårlängtan e STOR!

Plockade upp varje sten och tog bort alla gamla löv som var mellan dem..känns att man i dålig form när det gjorde så ont i knäna och ryggen att sitta där...


Vårstädning på gång...halvfärdigt



Vårstädning part 1

Hejsan!

Igår började vi våran vårstädning... Snön hade äntligen smält bort av plattorna vis entrén. Fram med vattenslangen och sopborsten! :) Gubben var däremot inte lika glad i mitt plötsliga infall att städa där efter en lång promenad..men fint blev det! Skulle bara vilja ha råd med lite mera vårblommor...

Idag började jag städa terassen, kom ganska långt faktist före sonen kom och sa att han var blöt och ville gå in och sova. Nu väntar jag otåligt på att han skall vakna så vi kan gå ut igen.. Jag vill få det klart idag. Hade även tänkt ta en sista tur med vattenslangen på växthuset så det skulle vara klart för vårsådder men det lär jag inte hinna med idag :/

ååh vad jag önskar att min man skulle ha ett vanligt 8-16 jobb så man fick lite mera tid att göra saker här hemma...som det ser ut nu jobbar han 3-skifts jobb 7 dagar i veckan. Men, jag kommer att ta ledigt hela sommaren från slutet av maj tills i höst någongång när jag känner på mig att jag borde börja jobba igen. skönt med arbetspraktik, man kan sluta när man vill och börja igen sen...lite mindre inkomst blir det ju men mera tid för mig att vila upp mig. Känner på mig att det börjar vara på tiden att jag ger mig själv lite egen tid, efter 11 år av depression, psykoser och självmordsförsök samt 1 graviditet och världens underbaraste lilla människa, känns det som om jag borde varva ned, sluta jobba och stressa mig själv samt få tid att läkas. psykoterapeuten tyckte samma sak, tack och lov.

nåväl, slut tjafsat om mig och mitt mående.

Trädgården väntar! :) mitt eget batteriladdningssystem, utan trädgård skulle jag vara helt vilsen.

laddar upp bilder av hur terassen blev efter städningen sen (glömde förståss ta före bilder)..

NU skiner solen och jag vill gå ut!

fredag 9 april 2010

Förkultivering

Hejsan världen!Jag tänkte visa lite hur mina förkultiverade växter ser ut.. :)
Det är bara tredje året jag håller på med förkultivering (och trädgård) så ni får ha lite överseende.

Började med att så Chili "Hungarian wax yellow" i februari. De ser nu ut såhär och väntar på omskolning





Sådde också Äggplanta i slutet av februari, de har inte växt riktigt lika bra som chilin men har nog satt lite fart nu de senaste veckorna. Jag har aldrig testat äggplanta förut så tänkte jag skulle ha det testat i år.





Sen sådde jag Timjan som jag ska ha mellan stenbeläggningarna i örtagården, tänkte så mera senare i vår ute i växthuset men var bara så tvungen att ha det sått nu också...kan inte vänta. I samma veva blev förgätmigej och en hel massa olika aklejor sådda..dock har de inte börjat titta upp ännu (inte heller de som står ute i växthuset som fick sin köldknäpp i januari)





Basilika hade jag tänkt att jag skulle ha en tidigare skörd av i år också, så de blev sådda för ca 1 månade sedan...utvecklas bra.

dock borde jag investera i ett lysrör till nästa säsong och hitta ett bättre ställe än sonens sovrum att förkultivera i ;) (fast han sover bara där, har lekrummet på nedre våningen)


För övrigt är det ganska dystert väder här idag..regnar och är molnit och kallt, men iaf plusgrader. Hoppas på att det skall regna nu i några dagar så snön försvinner - sen vill jag ha sol!





En liten bild på tulpanerna jag fick av gubben på våran bröllopsdag smyger jag också in här :) älskar tulpaner!

måndag 5 april 2010

var lämande våren?



Vi har firat påsk hos mina föräldrar, 200 km söderut. Där var gr'smattorna nästan fram tinade och många vårfåglar hade kommit dit.
Idag när vi var påväg hem möttes vi av snöyra och ca 50cm mera snötäcke. JAG GER UPP! var e våren???

denna bild togs idag hemma hos oss..
Som försommar projekt kommer vi att lyfta upp uthuset, gjuta ny grund och göra en ny stenfot samt lägga om taket (allt måste bytas). Sen skall hela uthuset skrapas och målas om, vitt och blått. Sen till hösten kommer jag att plantera klättervildvin längsmed uthuset samt en rosa helenea hybrida ros vid södergaveln.
En örtagård skall även den göras i vår, den kommer att vara längst mot norr av uthuset, där kommer också en syrenhäck samt en stunmur. allt i sommar ;) jag ska gräva, gräva,gräva och ränsa hela sommaren! :)

planterade två aurekel i en gammal kruka idag också, hoppas att dom tar sig så småningom. Gillar inte att köpa vårväster som e klart utslagna, nej, de ska vara i första vaknande stadiet så man kan följa med dem dag för dag fram till blom!
(gillar absolut inte cementen som är framför dörren hemma hos oss..den förstör hela entrén. Men sålänge vi inte har tid att ta bort den så får den vara kvar.. :/ )


Jag planterade även vårens första sticklingar idag - vinca minor.
min far, trädgårdsmästaren, påstod att de ska klara sig bara de är i växthuset och hålls jämt fuktiga :) hoppas på mååånga nya friska plantor till hösten.

och eftersom vi har varit hos mina föräldrar hela påsk så har jag förståss satt in en beställning på buskar, träd och perenner jag vill ha (allt gratis)...underbart att ha en familj som har plantskola! ;) hihi
Fick även ändra några av mina planer, mamma pratade omkull mig och jag fick så mycket negativt snack om de buskar jag hade valt så jag sket i dem - orkar inte med en massa rost, dålig tillväxt etc. etc. Fick däremot många nya tips på andra buskar och träd som jag ska ha i åtanke nu under planeringstider.

Tog också med mig hem två nyvakna löjtnanshjärtan och en hosta, som planterades i krukor och skall få pryda entrén bara de kommer upp lite till och jag kan ta bort täckningen av löjtnanshjärtanen. kommer bli sååå fint!

Nu skall jag sätta mig med en kopp te och kolla barnprogrammen med min söta trötta son och invänta min syster som kommer att bo här i två veckor fro.m. idag.

Ha en fortsatt skön tidig vår! snart e den här på riktigt!