torsdag 30 september 2010

vill-ha-listan


Först en bild på min underbara son, Rasmus!


Dessa växter finns på min vill-ha-lista...
vallmo av alla d slag är något jag länge har drömt om men ännu inte har en endast av. Denna svarta är helt underbar! vill ha! :)


Malvor är jag också facinerad av, har prövat att plocka frön och så lite men på något konstigt sätt så vill de inte riktigt gro. Vid Aspegrens Trädgård här i närheten har de också läkemalva. Den måste jag ännu hinna plocka frön av för den ska jag ha!


Dehär är väl en släkting till potatis, eller? Därmed också giftig säkerligen..? Den är iallafall såå fin! vill ha, men om mina farhågor om giftig så kommer den troligen att hamna på min vill-ha-växter-när-rasmus-växt-upp. Någon som vet vad den heter?


Rodgersia har jag sökt efter nu i några år men inte hittat..nytt försök nästa vår!


Annars har jag jobbat med förrådet hela dagen, skottat dit grus, byggt trägolv i halva delen och plockat gamla tegelstenar vid EkoRosk som jag ska ha som golv i den större delen av förrådet.. i morgon ska jag förska börja lägga in tegelstensgolvet...om jag orkar och hinner.

Ha en fortsatt fin höstkväll!

tisdag 28 september 2010

Tji fick jag!

I söndags var jag så glad över att vi inte hade haft någon nattfrost ännu och att allt fortfarande blommade och var så levande ännu. Nåväl, tji fick jag, natten till måndag gick under noll-sträcket och när jag kom ut på måndags morgon så var det knastrande vitt överallt! I köksträdgården var allting slokande, men som tur var skördade jag det sista i slutet av förra veckan. Röd rudbeckia "magnus" som ännu i söndags hade friska fina blommor bugade med sin vita hatt..så även alla andra..
Nu är verkligen hösten här!

Dansande älvor i vattentunnan...





Förra veckans onsdag var det strålande sol hela dagen så Timo och jag satt på uthustaket hela dan och spikade stommen till takplattorna..trodde inte att jag skulle våga mig upp på taket för jag har en enorm höjdskräck, men väl uppe gick det galant och jag spikade med fart och klättrade utan problem runt på taket - ända tills jag skulle ned igen...Timo gick och hämtade Rasmus till dagmamman men jag stannade uppe på taket för jag vågade inte ned och vi skulle ändå fortsätta när de kom tillbaka..grannarna kollade ganska konstigt på mig där jag satt;)


Söndag kväll kom min mamma,pappa,bror + sambo till oss. johan, min bror skulle på en föreläsning här i Jakobstad så då kom de alla med upp. Måndag morgon började vi (Timo och pappa) att jobba med uthustaket. Mamma, jag och Sabina (min brors sambo) plockade ut allt ur mitt förråd, flyttade veden till mitt gamla förråd och började städa undan allt ur det förra vedlidret som skulle bli mitt nya förråd. Orsaken till denna flytta var att vägg i vägg med vedlidret finns det tre små oanvända rum, tanken var att jag skulle få ett dubbelt så stort förråd dit alla bord, stolar, krukor och annat skulle rymmas...


Idag har jag rivit väggarna mot de små förråden, vilket visade sig vara en kamp för sig. De förra ägarna hade spikat in oerhört mycket spik i varje bräda,med för långa spikar och böjt spikarna på andra sidan...så jag kämpade i flera timmar med att få bort alla brädor..med blåsor och värk i armar och rygg som följd, men jag fick det klart!!! :)
Spikade också in stommen för golvet ikväll men fick lov att sluta när det blev för mörkt så jag inte såg var jag spikade..hihi..
I morgon ska jag spika in golvet och bygga en hylla längsmed ena väggen...sen e de bara att börja sortera och plocka in alla saker!
jag e helnöjd med mitt nya stora förråd! :)



söndag 26 september 2010

Ännu finns det lite sommar kvar!

Ännu känns det som om en liten del av sommaren är kvar här men hösten börjar nog ta överhand...men liiite till har vi sommarkänslor ;)



Idag är det äntligen bra väder! Det har regnat i flera dagar här så det har inte blivit så mycket gjort ute.. jag trotsade dock regnet en dag och var ute och ränsade en rabatt och grävde ned 60 lökar där. Men det var inte så bra idé för jag kände mig febrig i två dagar efteråt och gör det lite ännu.

Men idag lyser solen och det är riktigt fint höstväder! Ska försöka städa upp gården lite idag, vi fiver ju taket ännu (på baksidan, framsidan börjar vara klar för att lägga på plåt). Det lär bli många rundor till ekorosk ännu med allt skräp, ruttna brädor och filttak som ska bort.

Jag har även lite tulpaner som ska ner i jorden ännu..hade tänkt få ned dem idag.
Min bror,hans sambo och mina föräldrar är påväg hit ikväll..vi ska försöka få taket klart på uthuset i morgon. Min bror ska på ett seminarium här i Jakobstad i morgon men timo och pappa hade tänkt bygga tak.
Hoppas att vi får så mycket som möjligt byggt i morgon!
Hade tänkt ladda upp en bild där jag sitter på taket också men nu har Timo med kameran i bilen till jobbet så den kommer i morgon..jag är väääldigt höjdrädd så de va första gången jag vågade mig upp på taket och spika..hjärtat höll på att hoppa ur kroppen i början kan jag ju berätta ;)

Jag kämpar ännu väldigt mycket med min depression, vissa dagar går jag inte utanför dörren, andra är jag hur pigg som helst och donar på...men jag har haft denna depression i måånga år redan, vissa perioder är jag bättre, vissa väldigt dålig. Men jag har äntligen börjat få hjälp och hittat en terapeut och läkare som faktist försöker hjälpa mig att ta mig ur denna onda cirkel..trädgården är min egen terapi, där kan jag jobba bort min ångest och känna glädje över det lilla!

underbara trädgård! :)

och tack för alla snälla kommentarer om mitt höstpyssel, det värmde!

Ha en fin höst-söndag alla!

söndag 19 september 2010

höst pynt


I år har jag haft lite mera höstkänsla och vågat pynta lite..förut har jag inte velat erkänna för mig själv att sommaren har varit slut och därmed inte heller fixat några höst arrangemang.

eller pynt och pynt, jag har äpplena i videkorgar utanför dörren medans de väntar på att bli använda..snyggt tycker jag de e! :)

Jag blev också väldigt inspirerad av Lottas trädgård; http://lottastradgard.blogspot.com/ där hon hade strutar av hönsnät med ljung i..de var helt underbara, så..jag testade att göra egna..
Resultatet blev inte lika bra som Lottas men jag e ganska nöjd ändå! såhär blev det;


Var till skogen och samlade mossa till strutarna och passade på samma gång på att plocka lite kottar, jag har alltid tyckt om dem och samlade på dem när jag var liten.
Har inte någon fin nätkorg att sätta dem i som jag hade tänkt mig, men efter att ha snurrat ihop nätstrutarna av hönsnät så fanns det en liten bit kvar, gjorde en liten snabb korg av den biten och vips hade jag en snygg korg att ha kottarna i! :)
Lyktan hittade jag på loppis för något år sedan.
Mina älsklings bjällror, rostiga och fina..hänger året runt från lampan vid ytterdörren.

Ha en fin höstdag!
här lyser solen så det blir en utedag idag :)

hälsningar sandra

torsdag 16 september 2010

ÄNTLIGEN!

Jag planterade en trädgårdsvide i en cirkel för några år sedan för att göra en kojja åt Rasmus. Den skulle växa snabbt och jag hade räknat med att kunna knyta ihop den i toppen efter 1 år för att sedan börja fläta in alla kvistar till en tät kojja.
Det visade sig däremot att den var väldigt trög i strten och när den väl började växa så var hararna snabba att äta upp alltihopa, till några centimeters höjd.
Efter att hararna har mumsat på kvistarna många gånger (främst under vintern) har vi nu, efter nästan 3 år ÄNTLIGEN kunnat knyta ihop den. Däremot är den väldigt tät nu så den e egentligen perfekt..det tog bara lite längre än vad jag hade trott...

Rasmus tycker iaf att de va kul att krypa in i den så den fyller iallfall sin funktion! :)

Den ser ganska liten ut på bilden, egentligen e den relativt stor.över metern hög och två meter bred.

Idag har jag på schemat att börja plantera alla lökar jag har köpt.
Skulle in till en affär igår efter glass så jag tänkte jag skulle titta lite vad de har för lökutbud där..visade sig att de hade ganska mycket..mycket som jag länge velat ha och lite som jag inte visste att jag ville ha före jag såg dem där i hyllan!
kom hem med inte mindre än 100 lökar till..uuups! ;)

Plockade äppel av etta äppelträdet med Timo igår också..blev ganska mycket, så igår satte vi igång första saftmajjan med äppelsaft och idag ska jag koka mera. Vi behöver ganska mycket äppelsaft eftersom vi kommer att plocka havtorn hos mina föräldrar och den blir godast om man blandar den saften med äppelsaft.
Sen tycker jag inte alls om äppelsaften som den är men har läst lite tips på olika bloggar nu och tänkte jag ska testa med att sätta i kanel i saften, hoppas de blir bra för de e så enkelt att koka den i saftmajan när man inte behöver ta bort skal,kärnhus eller nått alls.

Jeps, nu ska jag försöka få nått av de jag hade tänkt göra idag gjort och inte bara sitta vid datorn.

Kram
Sandra





tisdag 14 september 2010

Gammalt





Jag skyndade mig att fotografera de gamla låsen, handtagen och stuprännorna före det har gått för långt med renoveringen och saker e borta för evigt (stuprännan) och allt annat övermålat..ska dock försöka att inte klotta någon färg på låsen.. :)

Har varit på en lång promenad i Aspegrens Trädgård idag med Timo och hans faster Liisa, Rasmus sov i vagnen så vi fick ströva runt i lugn och ro.

ha en fin höst kväll alla! :)

måndag 13 september 2010

uthusrenoveringen fortsätter

I helgen har det hänt ganska mycket med uthusrenoveringen. Mamma och pappa kom hit i fredags på kvällen och då blev det att börja med att gjuta det sista av stenfoten som skulle göras klar. Pappa, Timo och vår vän Christian höll på hela kvällen, jag var ut och tände på lite facklor där det inte fanns lampor så att de skulle se var de körde med skottkärran full med cement..men de blev klara ca 12-tiden på natten och bra blev det!

På morgonen när jag vaknade var mamma och pappa redan ute och funderade hur de skulle fortsätta, Timo höll på att klä på Rasmus för att även de gå ut.
Det gjöts en förhöjning av stenfoten och en stöd stenfot till golvet till vårat blivande uterum.Sen åkte de till brädgården och hämtade en helt massa brädor. Klättrade upp på taket och började riva bort den gamla filten och listorna som höll fast den. Först trodde jag bara att pappa skulle visa Timo hur han skulle göra men vips så var de igång med att spika upp brädorna på taket. Så 1 /4 del e nu klart..återsåtr bara att få resten fixat också, sen kan vi spika på det nya taket! Det kommer att bli så bra sen när det e klart! inget mera regnande in i uthuset och ingen riskt för att snön ska braka söder taket mera! MEN jag kommer att sakna det gamla taket ändå och de gammla söndriga stuprören..de har ju sin charm ändå.. mossan som växte på taket och all bortflagnad färg, rostiga stuprännor och björkarna som växte i dem...
Vi hade tänkt sätta in nya fönster till uterummet men de gamsla som finns där så¨är mycket finare så vi ska beställa nya glas till dem eftersom flera glas saknas och de andra är spruckna..slipa upp dem och måla dem och göra dem användardugliga igen. de tappar säkert också sin gamsla slitna charm...
Men det blir ju praktiskare sen...och jag får äntligen mitt efterlängtade uterum! :)









Nu e jag inte så förkyld mera utan orkar göra ganska mycket..men istället bled Rasmus sjuk så nu e de bra att hållas inne ändå fast jag har så mycket jag skulle vilja göra ute. Skulle förståss kunna ta med honom ut men han har en tendens att hitta allt vatten och blöta ner sig så de e nog ingen idé om han ska bli frisk snabbt.

Ha en skön början på veckan alla och Tack för alla snälla kommentarer! :)


torsdag 9 september 2010

lökar

*Eftersom jag har legat i sängen och soffan hela dagen med förkylning så har jag inte hunnit göra nått ute, inte ens fotografera något. MEN
Jag har köpt lite lökar som ska ner i jorden så snabbt som möjligt..tänkte presentera lite här vad jag hittills har köpt :)

Fritillaria "meleagris"

Tulipa "mounth tacoma"

Allium "purple sensation"

Och en efterlängtad en; Tulipa "little beauty"


Ska nog ta en runda till till Sunds och ninhandla lite mera..vill ha någon svart också..och nån vit till..
Men först ska vi ta itu med uthusrenoveringen som har lämnat på hälft. Mina föräldrar kommer upp hit i morgon, så då ska de gjutas resten av stenfoten..då har vi bara taket kvar..haha..jaa tidsoptimeiser va vi nog allt i våras när vi började planera.. ;)

ha en fortsatt skön kväll..själv ska jag fortsätta att medicinera mig för att bli frisk någon gång.


ps. alla bilder är lånade från nätet (google).

onsdag 8 september 2010

Dammen

Fixade lite vid dammen idag..håller på att plocka dit naturstenar som ska dölja den fula kanten..dock tog stenarna slut så vi får lov att hämta mera före de blir klart..

Orkade ränsa en rabatt idag också, äntligen!
Däremot känner jag mig inte så mycket friskare, nästan så jag känner mig sämre i skick. :/
Men, man vet inte hur många till sådanahär fina dagar vi får i höst och eftersom jag e sjukskriven har jag ändå tid att vara sjuk..haha

ps. bilkärran som syns i bakgrunden e grannens, vi har planterat en syrenhäck men den e väääldigt liten ännu...

Höst

Underbart höstväder ute idag! Själv e jag förkyld men har försökt att vara ute och njuta lite av det underbara vädret ändå.
Igår var jag till Sunds och shoppade lite botaniska lökar och sånt..det fanns alltför många valmöjligheter så jag hamnade i något sorts shock, kom hem med alltför lite lökpåsar, men får ta en till tripp dit någon dag nu snart och shoppa loss lite mera. Fick 50 euro av svärmor som jag hade tänkt sätta i lökar och vackra höstkrukor :)


Syrenhortensiorna mina är VÄLDIGT små ännu men visar ändå lite av sin skönhet..hoppas dom växer snabbt!

Fåglarna är igång, knaprar i sig massor med solrosfrön..de e värsta kalaset vid solroshäcken varje dag!

Hittade en liten (stor) söt skalbagge..ifall den e skadegörare så säg, för jag e dålig på sånt.

ÄNTLIGEN blommar fru pink! Ååh så jag har väntat!

Nyinköpta höstanemonerna slog ut sin första blomma idag också. Visste inte att de ska vårplanteras för att ha största möjlighet att klara vintern. Nu får jag bara hoppas att de klarar sig eftersom jag planterade dem för ca 1 månad sen..hoppas hoppas hoppas!

Vackraste hostan!


Börjar vara dags att skörda bönorna..blir inte lika stor skörd i år som ifjol men det lär nog räcka ändå.

Är det vår eller höst? Hej du, du ska ju blomma på försommaren!


Tror nog jag ska ta en till tur ut i trädgården, trotsa flunssan lite..gräva ned de plantor som ännu står i krukorna och väntar och börja karltlägga hur jag ska plantera alla lökar jag inhandlat..
Längtar redan till våren!

Ha en fin höstdag!
Kram Sandra