fredag 23 januari 2015

Favoriten bland perenner

Veckans tema i blommig fredag hos Bland rosor & bladlöss är favorit perenn.
För mig är valet väldigt lätt. Jag gillar två lite extra mycket. Lungört och revsuga. För några år sedan skulle jag sagt lungört tvärt om någon frågat vilken min favorit är. Idag väljer jag revsuga. Ajuga reptans. Den har verkligen kommit att bli en stor favorit hemma hos oss. 

Jag fick från början tre små plantor av mina föräldrar och har sen dess delat och flyttat runt mina revsugir över hela trädgården. Jag älskar dem! 
De är så tacksamma, täcker marken bra och är en förträfflig kombination till de flesta andra växter i min trädgård. Jag skulle aldrig vilja vara utan dem och jag har alltid flera sticklingsfack med nya små plantor på lager. 

Oftast är de gröna under våren för att sommartid skifta och bli mörkare och mörkare i bladen tills de till slut under hösten bli riktigt mustigt mörka. 


Här vid gungan, planterades de tre första plantorna. 


Verkligen en favorit!
och testa ha den i kruka! den väller snabbt över kanterna och wow! Det gillar jag!


12 kommentarer:

 1. Marktäckare är fantastiska! Där de passar... Det finns också en risk att de tar över allt i sin närhet. Den missen har jag lyckats med:) Ha en fin helg!

  kram louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, marktäckare är användbara på många ställen!
   hos mig har revsugan aldrig varit till nåt besvär. den sprider sig sådär pyssligt och håller sig bra på plats. däremot olika plister måste ålas under uppsikt.

   Radera
 2. Håller med dig marktäckare är bra, Revsugan finns i en ljusare variant också den är fin den med.
  Ha en fin dag
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. jag har bara två olika revsugor. nu minns jag förstås inte ortnamnen på rak arm men den på bilderna är rosablommande. sen har jag den vanligas blåblodiga också men den blir lite högre än den rosa och hålls inte lika bra på plats.

   Radera
 3. Ja den gillar jag också. Då ska jag testa den i kruka för nu vill jag ha lättskött i krukorna. Tack för tipset!
  Skön söndag på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja testa det!
   jag har snart bara olika perenner i krukorna då de inte kräver vattning flera ggr/dygn som många sommarblommor gör. revsugor, plister, hostor är favoriter. :)

   Radera
 4. Gillar också revsuga, men vågar inte ha den var som helst för den har lätt att ta över. Där man en gång satt en planta har man sen revor flera år fram över om man skulle vilja plantera nåt annat sen. Passar ju utnärkt mot stenkanter och de röda bladen är underbara. Jag har en vit/rosa brokig variant också.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 5. det verkar vara olika på var man bor hur mycket den sprider sig. hos mig har den aldrig betett sig så aggressivt och jag har aldrig haft problem med att den skulle ta över för mycket.
  jag har bara två olika revsugor och nu kommer jag förstås inte ihåg namnen på rak arm, nästa alla är rosablommiga och lite lägre än den vanliga blåblodiga som jag också har men den rosa tycker jag hålls lägre och snyggare längre :)
  vit/rosa brokiga har jag sökt efter men inte hittat i handeln här ännu men kanske jag hittar den denna säsong :)

  SvaraRadera
 6. Vilken bra favorit! En perenn som oftast bara finns och är helt perfekt fast man nästan aldrig tänker på den... och tar de över är de inte de allra värsta att ta bort - i alla fall inte hos mig.
  Kram /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja en superfavorit! bra på så många sätt - och snygg!
   hos mig är den inte heller nåt problem att få bort eller att hålla i styr.

   Radera
 7. Så snygg röd färg på bladen också. Klart den ska vara favorit.
  Ha det gott. Åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja dladen har jag den för. Blomningen är bara en bonus.
   :)

   Radera