torsdag 29 januari 2015

Lite för snabbt

Jag beställde frön från en engelsk firma som heter seedaholic i år. Bra priser, låg frakt och bra utbud hade de.
Att grobarheten sen också visade sig vara bra är ju inget minus direkt!
Jag kommer absolut att beställa därifrån igen.

Jag sådde lite perenner med lång utvecklingstid 7.1 & 11.1.
De föesta hade 30-90 dygn före de ens gror, några lite längre och en envis en upp till två år.  De flesta skulle köldbehandlas också så nu var jag glad vi hade köpt dubbla kylskåp. 

Nu har däremot fyra av 10 sorter grott redan och jag blir lite stressad över om det kommer att hinna bli dåliga plantor före maj. Jag hade inte riktigt räknat med så snabb grotid. Det är då flera av de sorter jag i flera år beställt från andra firmor och på alla världens vis försökt få att gro utan resultat. Nu har just de sorterna grott. Verkligen stor skillnad på frökvaliteten!


Denna geranium pratenses "purple haze" har dock bara två av tio frön grott men jag flyttade ut dem ur kylskåpet nu i väntan på att de två som tittat upp ska växa till sig lite så de går att skola om. Har inga fler sen grott vid omskolningen åker de in i kylskåpet igen. 


Varje år försöker jag att dokumentera allt jag sår och planterar. Det brukar bli lite slarv i slutet av säsongen men jag blir bättre och bättre att hålla ordning märker jag.. Kan det ha något att göra med åldern? Haha! 


Att förfriska minnet i förkultiveringstider är alltid bra. 
Jag gillar speciellt Ulla Hasselmarks Fröbok och lusläser den om och om igen. 

Hos oss har vi haft plusgrader i över ett dygn nu och det regnar och smälter med fart. Vägarna är glashala och det är inget kul väder att vara utomhus med två småbarn direkt. Nu hoppas jag verkligen att det inte kommer någon köldperiod igen men februari brukar vara lömsk. 
2 kommentarer:

 1. Om det inte gror så blir man stressad av det - och om det gror mer än väntat - ja då blir man stressad av det...
  Har för länge sedan givit upp när det gäller fröer som måste köldbehandlas. Men kanske man ska testa den här fröfirman? Ska kolla deras hemsida!
  Ha det gott! /Laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. De e lite stressigt med frön ;) fast jag älskar att få hålla på med dem. Vi har så sen vår här uppe. Först 10.4 brukar den första krokusen blomma, snödropparna ungefär samtidigt.

   Radera